joi, 28 martie, 2024

DNA pierde o lupta in fata Olgutei Vasilescu

Distribuie:

Publicat:

Lia Olguta Vasilescu nu va fi plasata sub control judiciar, a decis Tribunalul Bucuresti. Primarul din Craiova a fost cat pe ce sa se intalneasca, pe treptele tribunalului, cu principalul denuntator. Barbatul a fost audiat in aceasta dimineata de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, dupa care a tinut sa treaca si pe la Tribunal, pentru a urmari cum decurge sedinta de judecata. S-au intersectat in schimb, in sala de judecata.

UPDATE: Tribunalul Bucuresti a decis sa respinga cererea procurorilor DNA de a o plasa pe Lia Olguta Vasilescu sub control judiciar. Decizia instantei nu este definitiva.

„A existat si o amenintare cu moartea tot ca urmare a actiunilor doamnei primar. Mi s-au oferit diferite avantaje ca sa renunt la plangere, sa-mi retrag documentele din dosar, sa anulez probele, sa-mi inventez motive medicale si daca voi face chestia asta imi va fi mult mai bine, imi va prelungi viata care oricum este scurta. Este vorba de contabilul regiei de transport din localitate, institutie aflata in subordinea Primariei Craiova”, a spus Petre Becheru, denuntatorul Liei Olguta Vasilescu.

La randul sau, Lia Olguta Vasilescu a declarat referitor la inregistrarea aparuta cu o discutie dintre un angajat al Primariei Craiova si denuntator, ca ea nu a luat legatura cu denuntatorul din dosarul ei in toata aceasta perioada.

„N-am absolut nicio legatura cu persoana respectiva. nu am luat legatura cu niciun martor denuntator din dosarul meu in toata aceasta perioada. De altfel, denuntatorul a facut in urma cu cateva luni un denunt la primarie ca ii trece cablul de electricitate pe deasupra blocului, ca l-a cautat acasa o echipa de la RCS, ca am spus un proverb in spatiul public si el s-a simtit amenintat. Acum vine cu un nou denunt ca s-ar simti amenintat de o persoana cu care nu am absolut nicio legatura. Mai lipseste ca maine sa vina si sa spuna ca becul din fata primariei lumineaza prea puternic si din aceasta cauza se simte terorizat”, a spus edilul Craiovei.

Magistratii Tribunalului Bucuresti trebuie sa stabileasca daca aproba cererea procurorilor de a o cerceta sub control judiciar, in dosarul in care e acuzata de mai multe infractiuni de spalare de bani.

Lia Olguta Vasilescu a sustinut in fata instantei ca daca va fi pusa sub control judiciar, toata activitatea primariei Craiova va fi blocata, deoarece jumatate dintre angajatii primariei sunt martori in dosar, potrivit News.ro.

„Eu sunt persoana publica si, din ce stiu, acest dosar se dezbate public. Sa inteleg ca doar eu, ca inculpat, nu pot vorbi despre el? Jumatate din primarie e martora. Daca se ia masura controlului judiciat se paralizeaza activitatea institutiei. Nu i-am intrebat niciodata nimic si nici nu m-a interesat. Nu pot da oameni afara ca sa aduc oameni cu care sa pot lucra… O masura de control judiciar ma aduce in punctul de a nu mai putea sa-mi fac treaba”, a spus Olguta Vasilescu in fata instantei.

Avocatul Liei Olguta Vasilescu a declarat, in fata instantei, ca  DNA a facut presiuni asupra martorilor.

„DNA a luat persoane de pe strada pe care le-a dus in unele locuri unde au facut presiuni asupra lor pentru a recunoaste detalii in cazul clientei mele. Nu am emanat in spatiul public astfel de detalii privind ancheta. In schimb, DNA remite presei un rechizitoriu, cenzurat ce-i drept, in contextul in care clienta mea nu primise rechizitoriul. Nu ar fi trebuit sa vorbeasca nici denuntatorul, nici DNA si nici Olguta Vasilescu, care a tacut luni de zile cand toti doreau ca ea sa vorbeasca….A inteles sa nu comenteze alte trei denunturi ale altor trei denuntatori. A inteles sa se apere in fata unui singur denuntator, care a inteles sa o jigneasca”, a spus Chiciu.

Procurorul DNA a cerut instantei sa ii interzica Olgutei Vasilescu sa se apropie de martori si de denuntatori. De asemenea, procurorul a solicitat ca primarul Craiovei sa nu aiba voie sa se deplaseze in locurile ce urmeaza a fi stabilite de instanta.

„Ea (Lia Olguta Vasilescu, n.r.) a inteles sa dezbata probele intr-un spatiu virtual, inaintea salii de judecata. Ea a fost si la televiziuni. A inteles sa-si faca apararea in mediul virtual in loc sa-si faca apararea pentru faza procesului penal. Ea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, dar un judecator va decide, si nu opinia publica. Martorii se simt amenintati si santajati si e greu de crezut ca, pana la momentul discutarii probelor, acestia vor mai avea deschiderea si dorinta de a mai face declaratii. Instanta suprema a dispus arestarea preventiva pentru actiuni similare cu cele ale inculpatei”, a declarat procurorul in fata instantei Tribunalului Bucuresti.

Procurorul a mai solicitat ca instanta sa ii interzica Liei Olguta Vasilescu sa mai participe la emisiuni de radio si de televiziune.

DNA solicita instantei sa dispuna, in cadrul masurii preventive, ca Olguta Vasilescu sa nu se apropie de persoanele desemnate de anchetatori si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Procurorii sustin ca au formulat cererea pentru ca, dupa trimiterea in judecata, Olguta Vasilescu a incercat sa il discrediteze pe martorul denuntator si a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmarire penala, apoi i-a invitat pe simpatizantii sai sa faca aprecieri asupra probelor.

DNA a sesizat si Consiliul Superior al Magistraturii, pentru postarea pe pagina de Facebook a Olgutei Vasilescu a unor documente din dosarul in care a fost trimisa in judecata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img