marți, 23 aprilie, 2024

Doar lui putea sa-i treaca asa ceva prin cap: Ce loc a anuntat Donald Trump pentru intalnirea cu Kim Jong Un

Distribuie:

Publicat:

Presedintele american, Donald Trump, a evocat luni satul Panmunjom de la frontiera dintre cele doua Corei ca posibil loc de intalnire pentru summitul sau istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, relateaza AFP si Reuters.

''Casa Pacii, de la frontiera dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, nu ar fi oare un loc mai reprezentativ, mai important si mai durabil decat o terta tara ? Intreb pur si simplu !'', a scris Trump pe Twitter, odata cu apropierea aceste intalniri, care ar urma sa aiba loc in iunie, scrie agerpres.ro.

Locul evocat de Trump este acelasi unde s-a desfasurat saptamana trecuta intalnirea istorica dintre Kim Jong Un si omologul sau sud-coreean, Moon Jae-in.

CITESTE SI: Kim Jong Un surprinde intreaga lume. Decizia luata in legatura cu Japonia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un este gata de dialog cu Japonia "in orice moment", a anuntat duminica presedintia sud-coreeana, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Kim a devenit vineri primul lider nord-coreean care a mers pe teritoriul Coreei de Sud de la razboiul coreean (1950-1953) cu ocazia unui summit istoric cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Acest eveniment survine inaintea unei intalniri fata in fata intre Kim Jong Un si presedintele american Donald Trump.

Japonia, principalul aliat al Statelor Unite in Asia, mentine de mult timp o linie dura fata de Phenian, dar nu s-a implicat in demersurile diplomatice actuale in Peninsula Coreeana. 

Potrivit unui purtator de cuvant al presedintiei sud-coreene, prim-ministrul japonez Shinzo Abe i-a comunicat presedintelui sud-coreean Moon ca este dispus sa discute cu Phenianul, un mesaj transmis in timpul summitului inter-coreean.

"Presedintele Moon i-a spus domnului Kim ca premierul Abe intentioneaza sa discute cu Nordul … si sa normalizeze relatiile diplomatice dintre Nord si Japonia", a spus purtatorul de cuvant Kim Eui-kyeom.

"Si domnul Kim a declarat ca Nordul este gata sa vorbeasca cu Japonia oricand", a spus Kim Eui-kyeom, adaugand ca mesajul a fost transmis telefonic presedintelui Moon duminica dimineata. 

Abe a salutat cu prudenta summitul intercoreean si a cerut Phenianului sa ia masuri "concrete" pentru dezarmarea nucleara. 

Tokio a cerut, de asemenea, Seulului sa abordeze problema cetatenilor japonezi rapiti de agenti nord-coreeni, o problema foarte delicata in arhipelagul nipon. Presedintia sud-coreeana nu a abordat acest subiect duminica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img