vineri, 19 aprilie, 2024

Doctor Vasi Radulescu: cum sa ne protejam de gripa si cum sa ne tratam

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce a fost declarata epidemie de gripa in Romania, medicul Vasi Radulescu a publicat cateva informatii cu privire la cum ne putem proteja, cum ne tratam la nevoie si de ce se moare in cazuri extreme. 

„Ne spalam riguros pe maini. Purtam masca si ea trebuie sa acopere gura si nasul. Evitam pe cat posibil spatiile foarte aglomerate. Tusim corect, in brat, cot sau intr-un servetel. Nu in mana goala! Le atragem atentia celorlalti sa procedeze corect, ca asa putem face educatie medicala. Ne vaccinam“, explica medicul. 

Simptomele pornesc brusc, cu febra mare, stare de rau, dureri musculare, cefalee intensa, oboseala generalizata. Tabloul clinic e foarte important. Se poate testa si cu ajutorul unor markere virale.

„Un organism imunocompetent se vindeca fara probleme. Odihna, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sanatoase, izolare de ceilalti. Gripa poate tine 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3“, atrage atentia Vasi Radulescu. 

Medicul avertizeaza ca varstnicii peste 65 de ani, copii sub cinci ani si persoanele cu boli cronice –  pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune – ar trebui sa se prezinte la medic de urgenta daca au simptomele specifice gripei. 

De ce se moare? Principalele motive invocate de medicul Radulescu sunt: lipsa vaccinarii, afectiunile preexistente stiute sau nestiute, tratamentele fantasmagorice (babesti, homeopate, uleiuri), lipsa de educatie medicala.  „De multe ori sunt coroborate. Gripa predispune la suprainfectii, complicatii, agravarea afectiunilor cronice. Retinem: prudenta, vaccinare, calm, preventie, educatie medicala, protectie“, a mai scris medicul Vasi Radulescu, potrivit adevarul.ro. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img