vineri, 19 aprilie, 2024

Document care atestă valabilitatea inspecției tehnice periodice, fals

Distribuie:

Publicat:

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești au depistat în trafic un bărbat care a prezentat la control, pentru autoturismul pe care îl conducea, un document care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice, fals.

În data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 12.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești  – I.T.P.F. Iași a oprit în trafic, pentru control, pe DN 26, pe raza localității de frontieră Frumușița, un autoturism înmatriculat în Bulgaria,  condus de un cetățean român în vârstă de 53 de ani.

La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat un document care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice, cu însemnele autorităților din Bulgaria, care nu îndeplinea condițiile de formă și fond ale unui document autentic. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului în cauză, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta era fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că nu avea cunoștință despre faptul că documentul în cauză nu este autentic.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  fals material în înscrisuri oficiale și  uz de fals.

 

Pentru preîntâmpinarea unor situaţii similare, aducem la cunoştinţă şi recomandăm posesorilor de mijloace de transport înmatriculate în alte state să respecte legislația privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin efectuarea inspecției tehnice periodice, conform Ordonanţei nr 81 din 24 august 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 413 din 30 august 2000, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr 167/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, Ordonanța Guvernului nr 81/2000, prevede la art. 67, ca:

(1) Vehiculele înmatriculate în alte state pot fi supuse, la cerere, unei inspecţii tehnice periodice, care se efectuează de R.A.R. în conformitate cu reglementările prevăzute la art. 1.

(2) În vederea efectuării inspecţiei tehnice periodice prevăzute la alin. (1), solicitantul declară pe propria răspundere situaţia vehiculului în ceea ce priveşte deţinătorul şi situaţia înmatriculării vehiculului respectiv.

(3) Efectuarea inspecţiei tehnice periodice prevăzute la alin. (1) nu absolvă deţinătorul sau utilizatorul vehiculului de respectarea celorlalte prevederi legale privind circulaţia pe drumurile publice din România.

(4) Recunoaşterea inspecţiei tehnice periodice prevăzute la alin. (1) de către alte state se face în funcţie de legislaţia aplicabilă a statelor respective."

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img