marți, 19 martie, 2024

DOLIU! O cunoscuta romanciera a A MURIT

Distribuie:

Publicat:

Romanciera franceza Anne Golon, autoarea seriei “Angelique”, a murit vineri, la varsta de 95 de ani, la Versailles, a anuntat duminica fiica sa Nadine Goloubinoff, Saga tradusa in circa 30 de limbi a devenit un clasic al literaturii populare si un roman de referinta privind secolul al XVII-lea, fiind una dintre cele mai frumoase reusite editoriale din toate timpurile, cu o suta de milioane de cititori in lume, din Japonia si pana in Rusia. Nascuta la 17 decembrie 1921, Anne Golon a murit din cauza unei peritonite, a precizat fiica ei. Scriitoarea a fost pana atunci destul de activa, participand la o sesiune de autografe in aprilie si acordand ultimul ei interviu in luna mai, a indicat Nadine Goloubinoff.

Romanciera a creat personajul “Angelique, marchiza ingerilor” impreuna cu sotul ei Serge, care a murit in 1972. Treisprezece carti au fost publicate intre 1957 si 1985.  Cinci filme “Angelique” au fost turnate pentru cinema intre 1964 si 1968 de Bernard Borderie. Rolul Angelique a fost jucat de Michele Mercier, iar cel al contelui Joffrey de Peyrac de Robert Hossein. Ultimul film “Angelique” pentru marele ecran a fost lansat in 2013. Anne Golon considera totusi ca cinematograful si unele traduceri au denaturat si au transformat personajul Angelique intr-unul naiv, desi ea isi percepea eroina ca pe o luptatoare indragostita de libertate.
In 2009, scriitoarea a publicat o varianta definitiva a acestei saga.
In anii ’90, Anne Golon a intrat in conflict cu editura Hachette care, sustinea ea, ii platea, prin intermediul filialelor sale, sume care nu aveau legatura cu vanzarile reale. Ea va reusi sa-si recupereze drepturile cerute in 2006. Fiica a unui ofiter de marina, Simone Changeux, pe numele ei adevarat, s-a nascut la Toulon. Foarte tanara, ea scrie si este pasionata de istorie, publicand mai multe romane in anii 40. Dupa razboi, ea a creat o revista intitulata France-Magazine. In 1947, in timp ce realiza un reportaj, ea s-a intalnit in Congo cu Vsevolod Sergeivich Goloubinoff, un geolog stralucitor, impreuna cu care va avea patru copii. In Franta, ei au luat decizia de a scrie un roman popular, “Angelique“. Simone urma sa se ocupe de scris, iar Serge de documentare. Golon urma sa fie numele lor de autori. Prima carte a aparut, in mod ciudat, mai intai in Germania in 1956, apoi in Franta in 1957 si in SUA in 1958. Succesul a fost imediat. Intre timp, “Angelique” a fost adaptata in comedie muzicala, opera sau chiar manga. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img