joi, 28 martie, 2024

Domnia si politica interna a lui Vlad Tepes

Distribuie:

Publicat:

Domnia si politica interna a lui Vlad Tepes. Vlad Ţepeş s-a născut în anul 1430 sau 1431 pe când tatăl său se afla în Transilvania. A ajuns domn al Ţării Româneşti cu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg, regale Ungariei.

La sfârşitul anului 1438, Vlad Dracul a avut de înfruntat presiunea Imperiului Otoman aflat în plină ofensiva.

În 1438 Ţepeş a fost obligat să însoţească trupele turceşti în Transilvania. A fost chemat la Poartă în anul 1442 unde sultanul l-a închis la Galipoli. A fost acuzat de făţărnicie.

Vlad Ţepeş şi Iancu de Hunedoar s-au împăcat în anul 1443. Au adoptat o atitudine net antiotomana.

Acţiunea lui Iancu de Hunedoara urmărea să reconstituie frontu antiotoman pe linia Dunării. Vlad Ţepeş a ajuns domn în Ţara Românească cu ajutor turcesc în 1448.

Domnia lui Vladislav al II-lea (1447-1456). Pribegia lui Vlad Ţepeş. Reocuparea tronului (1456)

Un moment important în relaţiile externe ale Ţării Româneşti este constituit de tratatul de pace încheiat la 20 noiembrie 1451 între Ungaria şi sultan.

Tratatul prevedea, printre altle, că Vladislav trebuia să plătească mai departe tribut Imperiului Otoman. Iar faţă de Iancu de Hunedoara era obligat la “ascultare, supunere şi îndatorire”.

După cucerirea Constantinopolului (20 mai 1453) presiunea otomană asupra ţărilor romane avea să se întărească.

Domnia si politica interna a lui Vlad Tepes

Iancu de Hunedoara a făcut o ultimă tentativă de a scoate Ţara Românească din situaţia primejdioasă în care se afla, organizând o expediţie la sud de Carpaţi, în cursul lunilor octombrie-noiembrie 1455.

Vlad Ţepeş ajuns la tronul ţării cu sprijinul turcesc în toamna anului 1448 şi izgonit de Vladislav se întoarce în Imperiul Otoman. La 6 februarie 1452, Vlad Ţepeş se găsea în Transilvania, unde încercă să reocupe tronul Ţării Româneşti.

În 1456 Iancu e Hunedoara a hotărât să-l sprijine pe Vlad Ţepeş pentru înlocuirea li Vlasislav al II-lea. Domnia a II-a a lui Vlad Ţepeş a început în iulie sau august 1456, înainte de 20 august, când rivalul său era în mod sigur mort, şi după 3 iulie, când Vlad Ţepeş nu era încă domn.

Politica internă a lui Ţepeş

Dorinţa lui Ţepeş de a fi considerat un “mare stăpânitor” nu poate fi pusă la îndoială. Pentru a fi recunoscut drept “mare suveran” ar fi trebuit să dispună de mijloacele necesare. Astefel își putea face respectată o asemenea autoritate.

Vlad Ţepeş a înţeles că principala cauză a slăbirii statului erau luptele pentru putere.
Prin uciderea boierilor Vlad Ţepeş urmărea să-şi întărească domnia.

Anul 1459poate fi considerat anul în care Ţepeş a reuşit să lichideze opoziţia boierimii şi să-şi consolideze domnia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img