joi, 28 martie, 2024

Donald Trump detoneaza legaturile cu China si o acuza de CRIMA IN MASA: ‘Sa ii explicati acestui prost ca incompetenta Chinei, nu altceva, a cauzat crima’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat din nou, miercuri, "incompetenţa" Chinei în gestionarea epidemiei de coronavirus, atribuind Beijingului responsabilitatea pentru o "crimă în masă" care afectează întreaga lume.

"Un nebun din China tocmai a emis un comunicat în care atribuie tuturor vina, în afară de China, pentru virusul care a omorât până acum sute de mii de persoane. Vă rog să îi explicaţi acestui prost că «incompetenţa Chinei», nu altceva, a cauzat această crimă în masă în întreaga lume", a declarat Donald Trump miercuri, prin Twitter.

Preşedintele SUA nu a precizat la cine se referă, dar afirmaţia se înscrie în seria de acuzaţii la adresa Beijingului. Donald Trump susţine că răspândirea epidemiei de coronavirus ar fi putut fi limitată în cazul în care autorităţile chineze ar fi acţionat responsabil de la început în oraşul Wuhan.

Donald Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că a avut o atitudine indulgentă faţă de China, avertizând că va opri definitiv finanţarea organizaţiei dacă nu lansează "reforme substanţiale în cel mult 30 de zile".

Statele Unite "se sustrag obligaţiilor" faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a acuzat, în replică, Ministerul chinez de Externe.

Locatarul Casei Albe subliniază de mai multe săptămâni că bilanţul greu al covid-19 – peste 320.000 de morţiîn lume – ar fi putut fi evitat dacă China ar fi acţionat în mod responsabil încă de la apariţia virusului în oraşul Wuhan (centru), la sfârşitul anului trecut.

În urmă cu o săptămână, Trump a ameninţat să întrerupă orice relaţie cu gigantul asiatic şi a dat asigurări că nu mai doreşte, pentru moment, să vobească cu omologul său chinez Xi Jinping.

Beijingul dă asigurări, la rândul său, că a transmis cât mai rapid posibil toate informaţiile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Un război al declaraţiilor între primele economii mondiale s-a concentrat asupra atitudinii agenţiei ONU în această criză sanitară, de o amploare fără precedent.

Preşedintele american a acuzat OMS de faptul că este o ”marionetă a Chinei” şi i-a dat un ultimatum de o lună să angajeze reforme şi să obţină rezultate semnificative.

Altfel, Trump a ameninţat să scoată Statele Unite din acest organ, ale cărui principal contributor sunt în mod tradiţional.

Beijingul i-a răspuns acuzându-l pe şeful statului american, cea mai îndoliată ţară din lume, cu peste 90.000 de morţi din cauza covid-19, că încearcă astfel ”să se sustragă obligaţiilor” pe carele are faţă de organizaţie.

La nivel mondial se înregistrează 4,92 milioane de cazuri de coronavirus şi 323.956 de decese, potrivit bilanţului realizat de Universitatea Johns Hopkins.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img