marți, 23 aprilie, 2024

Donald Trump ia apararea unor liceeni albi care au ironizat un militant al cauzei amerindiene

Distribuie:

Publicat:

Elevii unui liceu catolic din SUA acuzaţi că au vrut să-l ridiculizeze pe un militant al cauzei amerindiene "au fost trataţi de o manieră injustă", a susţinut luni preşedintele Donald Trump, informează marţi AFP.

Trump a reacţionat astfel la o polemică pe marginea unor imagini video filmate la Washington sâmbătă, în care liceeni albi făceau glume dispreţuitoare la adresa amerindienilor. Unii dintre aceşti liceeni purtau celebra şapcă roşie din campania prezidenţială a lui Donald Trump, "Make America Great Again". 

"Se pare că Nick Sandman şi elevii catolici de la Covington au fost trataţi într-un mod injust, cu judecăţi de ură care s-au dovedit false – defăimaţi de mass-media", a scris preşedintele Trump pe contul său de Twitter. 

Ca de multe ori, postarea sa pe Twitter pare să reia un argument al postului de televiziune Fox News, care s-a lansat în apărarea acestor liceeni, dorind să demonstreze că prezentarea imaginilor de alte mass-media era părtinitoare. 

Incidentul a avut loc pe scările Lincoln Memorial, monument ce îl glorifică pe fostul preşedinte Abraham Lincoln, unii manifestând împotriva avortului, alţii pentru dreptul băştinaşilor. 

Dioceza catolică din Kentucky, statul de unde provin liceenii, a condamnat sâmbătă atitudinea lor, calificând-o ca fiind "contrară învăţămintelor Bisericii cu privire la demnitate şi respect faţă de fiinţa umană". 

Nathan Phillips, militant amerindian şi fost combatant în Vietnam ce cântă imnul unei mişcări politice autohtone în această înregistrare video, a afirmat într-o altă înregistrare că i-a auzit pe liceeni cântând "Să se construiască acest zid! Să se construiască acest zid!", cu referire la zidul pe care Donald Trump vrea să-l înalţe la frontiera dintre SUA şi Mexic. 

O parlamentară amerindiană din Camera Reprezentanţilor, Deb Haaland, a apreciat că incidentul reflectă o amplificare a intoleranţei rasiale în timpul preşedinţiei lui Trump

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img