vineri, 29 martie, 2024

Donald Tusk: ‘Votul negativ acordat de parlamentarii britanici Acordului imbunatatit a sporit semnificativ riscul unui Brexit fara acord’

Distribuie:

Publicat:

Votul negativ acordat de parlamentarii britanici Acordului îmbunătăţit, prezentat de premierul Theresa May, a sporit semnificativ riscul unui Brexit fără acord, a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

"Este dificil de văzut ce altceva mai putem face. Dacă există o soluţie la actualul impas, ea poate fi găsită doar la Londra", a declarat purtătorul de cuvânt Preben Aamann, care a adăugat că UE va continua pregătirile pentru un Brexit fără acord.

În declaraţii coordonate, reprezentanţi ai Preşedintelui Consiliului European şi ai Comisiei Europene au accentuat faptul că UE a făcut tot posibilul, iar soluţia poate veni doar din partea Marii Britanii.

UE insistă că actualul Acordul nu va mai putea fi îmbunătăţit şi aşteaptă ca prim-ministrul britanic să ceară o amânare a Brexitului, care să evite perturbările economice în cazul unei ieşiri din Uniune fără un plan.

Oficialii europeni susţin că votul de marţi a sporit semnificativ probabilitatea unui Brexit fără acord, cu 17 zile înaintea datei limită (29 martie). În cazul în care va exista o solicitare motivată din partea Londrei pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare şi va decide în unanimitate. Uniunea aşteaptă însă o justificare credibilă pentru o eventuală amânare.

Totodată, Bruxelles-ul nu doreşte ca întârzierea Brexitului să interfereze cu alegerile europarlamentare care vor avea loc în perioada 24-26 mai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img