marți, 23 aprilie, 2024

Dosarul nuclear – Iranul intensifica activitatile nucleare in complexul de la Natanz

Distribuie:

Publicat:

 

Iranul a intensificat activităţile de purificare a uraniului în complexul nuclear din Natanz, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), conform agenţiei Reuters citată de mediafax.

"Pe 7 martie 2021, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat că Iranul a început să alimenteze cu hexaflorură de uraniu (UF6) a treia reţea de centrifuge", arată un raport al AIEA accesat de agenţia Reuters.

"A patra reţea de centrifuge a fost instalată, dar încă nu a fost alimentată cu uraniu natural; instalarea celei de-a cincea reţele de centrifuge de tip IR-2m este în curs; montarea celei de-a şasea reţele nu a început", precizează AIEA.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img