vineri, 29 martie, 2024

Doua plante care te scapa de “rosu in gat”

Distribuie:

Publicat:

Durerile la inghitit, senzatia de usturime in gat, febra si frisoanele sunt doar cateva din simptomele amigdalitei. Dintre “medicamentele” naturii, musetelul si salvia, administrate singure sau in paralel cu medicamentele alopate, ajuta la reducerea durerii de gat. Iata cum le poti prepara pentru efecte maxime:

Musetelul
Datorita mucilagiilor din florile musetelului, preparatele care au aceasta planta au actiune emolienta si expectoranta, calmeaza durerile produse de amigdalita si fluidifica secretiile bronsice.

1. Infuzie de musetel
Pentru a trata usturimea din gat se recomanda o infuzie de 3-4 linguri de planta la jumatate de litru de apa clocotita. Lasa vasul acoperit 10-15 min. Dupa care filtreaza infuzia si fa gargara cu ea de trei ori pe zi.

2. Inhalatii cu musetel
Si inhalatiile cu infuzie de musetel ajuta la tratarea amigdalitei. Este indicat sa le faci de 2 ori pe zi. In functie de cat de mult suporti, incalzeste o cantitate mai mare de infuzie, stai aplecat deasupra vasului si inspira aburul 10-15 minute.

3. Gargara cu musetel
Indicata pentru calmarea durerilor de gat este si gargara cu ceai de musetel. Prepara ceaiul din 3 linguri de flori la o cana fierbinte cu apa, dupa care filtrezi si fa gargara de 4 ori pe zi. Tot pentru gargara mai poti incerca si ceaiul din amestec in parti egale de: flori de musetel, cimbrisor, frunze de nalba mare, frunze de salvie, capsule de mac si radacina de cerentel. Infuzia o prepari din 2 lingurite din acest amestec la o cana de apa clocotita. Fa gargara cu infuzie calduta de 4-5 ori pe zi.

4. Infuzia cu bicarbonat
Este indicata si infuzia de musetel, in care se adauga bicarbonat de sodiu. Pui o lingurita de planta de 250 ml de apa fierbinte, fierbi 5 minute, apoi adaugi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Bea trei ceaiuri caldute pe zi.

Salvia
Denumita si jalesul de gradina, salvia este recomandata de fitoterapeuti pentru tratarea simpotomelor amigdalitei. Preparatele din salvie fortifica organismul si ajuta la eliminarea mucozitatilor abundente de la nivelul aparatului respirator: Datorita uleiurilor volatile si a celorlalte substante active din frunze, remediile au actiune antibacteriana si expectoranta.

1. Gargara cu salvie
Un bun tratament pentrru durerile de gat este si gargara cu infuzie concentrata de salvie. O prepari din 50 de gr. de planta la jumatate de litru de apa clocotita. Lasa vasul acoperit 10 minute, dupa care strecoara infuzia si fa gragara cat este calduta de 3-4 ori pe zi. Urmeaza tratamentul pana la disparitia simptomelor.

2. Infuzie de salvie
Pentru febra si frisoane e indicata si infuzia, pe care o prepari dintr-o lingura de planta la 250 de ml de apa fierbinte. Lasa 10-15 minute vasul acoperit, filtreaza si bea infuzia obtinuta in mai multe reprize, dupa mesele principale.

3. Amestec de plante
Si amestecul dintre salvie si alte plante aduce beneficii in cazul amigdalitei. Prepari ceaiul din 30 g salvie, 30 g podbal, 30 g patlagina, 40 g coada-calului, 20 g sunatoare, 30 g coada-soricelului si 30 g musetel. Pune 3 lingurite din acest amestec la 300 ml de apa clocotita, iar dupa ce strecori, bea 3 cani pe zi pana la disparitia simpomelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img