sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dr. Ana Maria Pavel: ”Durerea de spate poate fi simţită ca durere musculară sau durere care se propagă pe picior”

Distribuie:

Publicat:

Zecile de ore petrecute săptămânal la laptop, poziţiile incorecte la birou, lipsa mişcării, fluctuaţiile de greutate, toate acestea pot fi cauza durerilor de spate.  Acestea se pot resimţi în multe moduri, de la dureri uşoare până la dureri severe care îţi pot afecta mobilitatea. Dr. Ana Maria Pavel, medic specialist recuperare medicală vorbeşte despre cum se simte durerea de spate, ce activităţi nu se mai pot desfăşura la cote maxime, dar şi ce soluţii există pentru ameliorarea lor după ce cauza a fost diagnosticată.

Din cauza stilului de viaţă pe care îl avem astăzi, noi – aşa numiţii oameni moderni – suntem sedentari, petrecem probabil zilnic ore bune cu ochii în ecranele computerelor sau telefoanelor mobile, uneori stăm nemişcaţi pe scaun cu orele, ne bucurăm de gustul mâncărurilor hipercalorice sau concentrate zilnic, dar şi din cauza înaintării în vârstă începem să avem dureri de spate. Dacă în copilărie, cei care au crescut la sat auzeau doar bătrânii că se plâng de ”dureri de şale”, acum durerile de spate sunt acuzate şi de către oamenii tineri.
Doar că nu realizăm mereu din ce cauze ne doare spatele, mai ales că durerea se poate manifesta diferit: “Durerea de spate poate fi resimţită ca durere musculară sau durere care se propagă pe picior, reducând flexibilitatea sau abilitatea de mişcare. Este posibil ca durerea de spate care se poate datora unei compresii pe nerv să poată crea o senzaţie de furnicături sau arsură. Poţi avea un sentiment de durere vagă sau o durere ascuţită” explică dr. Ana Maria Pavel, medic specialist recuperare medicală

Ce simptome ne duc cu gândul la hernie de disc până ca diagnosticul să fie dat de RMN?

Simptomele unei hernii de disc se pot simţi în organism ca o durere sau slăbiciune în alte părţi ale corpului, inclusiv în picior, şold sau talpa piciorului. ”Oricare dintre aceste simptome ar trebui să îl trimită pe cel ce le simte direct în cabinetul medicului”, afirma medicul specialist Ana Maria Pavel.

Durerile de spate şi alte simptome ce le însoţesc pot ţine pacientul departe de activităţile zilnice?

Durerea de spate poate îngreuna efectuarea unor activităţi cum ar fi – urcatul şi coborâtul scărilor, ridicarea obiectelor, activităţi recreative/sportive –  mergând până la imposibilitatea de a merge şi de autoîngrijire. ”Furnicăturile şi amorţeala de la nivelul membrelor îţi pot afecta rutina zilnică şi îţi pot deteriora calitatea vieţii” a mai adăugat dr. Ana Maria Pavel. Conform statisticilor, 78% din populaţie afirma că durerea cronică are un impact negativ asupra vieţii profesionale, prin imposibilitatea efectuării unor sarcini de lucru dar şi prin absenteism datorat acestei afecţiuni. „La 30-40% dintre aceste persoane durerea este datorată afecţiunilor musculo-scheletice ale coloanei vertebrale, corelandu-se, din păcate, cu un risc crescut de dizabilitate” a precizat medicul specialist.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img