joi, 25 aprilie, 2024

Dr. Cristian Iatagan: Cancerul de prostată este complet vindecabil dacă e diagnosticat precoce

Distribuie:

Publicat:

Deși aproximativ două treimi din cazurile de cancer de prostată sunt cu dezvoltare lentă și doar o treime cu dezvoltare mai agresivă este important ca pacientul să fie cât mai repede diagnosticat. Doar astfel poate fi complet vindecat. Cristian Iatagan, un medic cu o experiență de peste 15 ani in chirurgia urologică minim-invazivă și peste 3.000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice efectuate, ne-a vorbit de cancerul de prostată din perspectiva unui medic supraspecializat în chirurgia minim-invazivă a tumorilor tractului urogenital.

Cancerul de prostată poate fi complet vindecabil

Ce se întâmplă doctore: Cum ați descrie cancerul de prostată (din punct de vedere al mortalității, șanselor de supraviețuire, momentul diagnosticului, tipuri de tratament)? 

Dr. Cristian Iatagan: În general, cancerul de prostată evoluează lent; este complet vindecabil dacă este diagnosticat precoce și tratabil cu rezultate bune în majoritatea celorlalte cazuri. Diagnosticarea în stadii localizate devine astfel aspectul cel mai important în lupta cu această boală – pentru care există mai multe tipuri de tratament. Vindecarea de cancer este realizabilă prin intervenția chirurgicală numită prostatectomie radicală; în prezent această intervenție se realizează de rutină și la noi în țară, minim-invaziv asistat robotic – utilizând tehnologia robotică DaVinci Xi. In funcție de situația particulară a pacienților se poate face radioterapie (externă sau brahiterapie), tratament hormonal, chimioterapie.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img