vineri, 19 aprilie, 2024

Dragi parinti, voi ati vazut cum ies fetele voastre imbracate pe strada?

Distribuie:

Publicat:

 

Stiu ca a venit vara si ca e cald, insa mai stiu ca decenta este un detaliu pe care ar trebui sa li-l explicam copiilor inca de cand sunt mici.
Si in special fetelor, pentru ca vine o vreme cand nu mai sunt niste copii. Usor, usor se transforma in femei doar ca primele schimbari care se vad sunt la nivel fizic, mintea apare putin mai tarziu, dupa multe experiente si concluzii trase.

De-asta zic ca parintii sunt cei care trebuie sa le explice (cu argumente, nu altfel), ca nu-i ok sa iesi pe strada mai mult dezbracata decat imbracata, ca nu e doar vorba de o declaratie de disponibilitate ci poate fi chiar periculos din mai multe puncte de vedere.

Ma uit pe strada la fete de 10, 12, 14, 16 ani si ma intreb cum au putut sa iasa imbracate asa, din casa. Oare parintii lor le-au vazut? Oare sunt de acord?

Pentru ca exista si cazuri in care parintii sunt mandri ca le-a crescut fata si ca e sexy, o incurajeaza sa se imbrace cat mai dezbracata, sa moara vecinii de ciuda. Iar aici este clar ca asta-i stilul, astea sunt valorile familiei.

Insa mai sunt si cazuri in care fetele pleaca imbracate intr-un anumit fel de acasa si dupa ce se intalnesc cu prietenii, se schimba sau se dezbraca la propriu. Incep sa-si scoata hainele pana ajung la tinuta cu care stiau ca nu au voie sa iasa din casa.

Sper sa nu credeti ca am luat-o razna, insa oricine a fost adolescent ar trebui sa-si aduca aminte de aceasta practica. Iar daca memoria joaca feste, nu trebuie decat sa stai dimineata in preajma unui liceu, sa vezi fetele cum isi scot pantalonii si raman in fuste scurte. Mult prea scurte. Uneori atat de scurte incat la cea mai mica adiere de vant li se vede fundul.

Dar ca sa revenim la vara si vacanta si pentru ca fetele astea tinere si nestiutoare se afiseaza atat de nevinovate, as vrea sa mentionez doar cateva din tinutele care nu sunt ok:

Citeste si Vecina mea a ramasa insarcinata la numai 16 ani. A avut scandal urias cu parintii ei. Pentru ca nu stiam cum sa o ajut, am intrebat-o pe mama. Ce mi-a spus ea atunci a fost o lectie pentru toata viata. Tine si tu minte asta: "cand copilul are o problema…"

1. Pantalonii scurti. Ma refer la cei mult prea scurti, din care se vede fundul si pe care ma indoiesc ca dat cineva banii la magazin. Banuiala mea, bazata pe o discutie intre niste adolescente pe care am auzit-o in parc, este ca isi taie singure pantalonii pentru a-i face moderni. Recunosc ca si eu am apelat la aceste metode in adolescenta  la fel si prietenele mele (noi ne faceam bermude pana la genunchi, nu bikini din jean?), asa ca va asigur ca nu e ceva foarte dificil. Mai ales in ziua de azi, in care online-ul e plin de tutoriale care mai de care mai creative. Concluzia e una singura: Pantalonii scurti sunt ok! Daca se vede fundul nu sunt ok!

2. Sutienele cu bretele incrucisate pe piept. Sutienul in sine este un subiect despre care o sa scriu un articol dedicat la un  moment dat. Incurajez toti parintii sa le cumpere fetelor sutiene sau bustiere adecvate varstei lor, inca de la primul semn ca sanii incep sa creasca. Este jenant sa vezi o fetita cu sanii de cupa B, imbracata in tricou alb mulat cu volanase, deoarece parintii o trateaza ca pe o papusica de 3 ani. Insa la fel de jenant este sa vezi aceeasi fetita cu sutien negru cu barete incrucisate pe piept si un maiou larg care nu acopera aproape nimic. Sa nu ma intelegeti gresit, sutienele astea sunt foarte frumoase, si mie imi plac, insa nu sunt destinate pustoaicelor in prag de preadolescenta. Or sa aiba timp destul sa le poarte dupa ce mai cresc.

3. Bustierele din dantela. Foarte frumoase si ele, cu o mica precizare: Aceste piese vestimentare NU sunt nici maioute nici tricoute. Sunt lenjerie intima. Asa ca oricat le-ar combina fetele cu o pereche de blugi cu talie inalta, tot asta raman: un fel de sutiene. Spuneti-le fetelor  care e realitatea, si nu le mai lasati sa iasa imbracate asa pe strada. Daca se uita lumea dupa ele, este pentru simplul motiv ca sunt imbracate in lenjerie si nu pentru ca ar fi foarte frumoase (desi acest detaliu nu este exclus, doar ca nu despre asta discutam acum). Si inca ceva: daca fetele voastre merg in tabara verificati-le bagajul si scoteti-le aceasta “bluza minimizata” pentru ca nu stiti in ce contex o vor purta. Si aveti grija si cu cine le trimiteti in tabara. Anul acesta am vazut la mare un grup de adolescenti beti manga, insotiti de domnul profesor de vreo 30 de ani, genul de gasca si “apropiat” de copii. Nu stim daca mai mult de fete sau de baieti, insa clar nu genul de persoana cu care ti-ai dori sa-ti lasi copilul.

4. Ciorapii de plasa. Nici nu stiu ce e mai grav: sa umble imbracate in pantaloni scurti din care li se vede fundul sau sa aiba pe sub ei si o pereche de ciorapi negri de plasa ca sa nu li se mai vada fundul. Genul decent cum ar veni. Doar ca ciorapii negri de plasa la fetite de 10-15 ani sunt o alegere la fel de neinspirata ca oricare alta de mai sus. Purtarea acestor ciorapi transmite niste mesaje pe care un copil nu poate sa le inteleaga oricat de mult i s-ar explica. E doar responsabilitatea parintilor sa se impuna si sa nu permita existenta unui asemenea obiect vestimentar in garderoba fetei lor.

Si pentru ca nimeni nu se imbraca doar pentru el ci pentru a castiga admiratia altora, (cu cat mai multi cu atat mai bine), mare grija la ce posteaza fetele pe instagram.

Cand lucrurile ajung in online deja totul se precipita si scapa de sub control. Vorbim despre barbati, pedofili, bullying, invidie, dependenta de like-uri, si tot pachetul de nedorit atunci cand vine vorba de fetele noastre.

Asa cum spuneam, poate, pentru unii parinti, aceste stiluri vestimentare reprezinta un mod de viata (altfel nu imi explic cum fetitele au in parc cel putin unul dintre obiectele vestimentare de mai sus, dar se joaca cu papusile). Insa, exceptand situatia in care va doriti pentru fata voastra sa castige concursul de la pagina 5, cumparati-le alte haine si stati cu ochii pe ele.

Majoritatea fetelor se imbraca asa doar ca pentru ca vad asta la prietenele lor, sau pe Instagram ca de acolo se inspira, si aplica tot ce vad, fara sa treaca prin filtrul gandirii. Si sincer, nici nu au cum, la varsta frageda pe care o au. Lor nu le sta gandul la agatat sau la provocari sexuale (sper!), vor doar sa fie moderne.

Asa ca acest domeniu e doar in grija voastra dragi parinti. Protejati-va fetele, vorbiti cu ele si explicati-le despre ce e vorba, dar…, in niciun caz sa nu le inchideti in casa.

Viata e frumoasa si trebuie traita, iar daca toate experientele se intampla la varsta potrivita, cand fizicul si psihicul se intalnesc la valorile ideale, atunci totul va fi ok.

preluat de pe meseriadeparinte

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img