vineri, 26 aprilie, 2024

DSVSA va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă

Distribuie:

Publicat:

Începând cu data de 03.12.2020 și până în data de 07.01.2021 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.

În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

În acest sens, la nivelul DSVSA judeţene şi, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale privind:

Verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare.

Verificarea modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

Verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit, altor produse alimentare precum si alimentele de origine non-animala.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.

Un alt aspect care va fi verificat în acțiunile desfășurate în această perioadă îl reprezintă controlul la destinaţie al cărnii de pasăre şi al ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. În acest context, în intervalul 03.12.-31.12.2020, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor judeţene/muninipiului Bucureşti, efectuează verificări la nivelul tuturor depozitelor de destinaţie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevări de probe în vederea efectuării de analize de laborator pentru stabilirea conformităţii acestora în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice de siguranţa alimentară şi de calitate prevăzute de legislaţia Uniunii Europene.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală si non-animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale .

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:

a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

b) verificarea respectării cerinţelor de igiena;

c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

La nivelul DSVSA Vaslui  și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 03.12.2020 -24.12.2020 si 28.12.2020– 07.01.2021 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Ţinând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului şi va fi conceput astfel încât  toţi cetăţenii să poată efectua această testare.

 

Începând cu data de 05.12.2020, centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi  programul de lucru al acestora sunt urmatoarele:

 

Punctele in care se poate face examenul pentru Trichinella spp. in judetul Vaslui sunt urmatoarele:

 

Mun. Vaslui : CSVSAO Vaslui 2- Circa de Control Alimente din Piata Traian.

                       CSVSAO Vaslui 1- Circa de Control Alimente din Piata Centrala

Mun Barlad:   CSVSAO Barlad 1- Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai( Sf Ilie )

                       CSVSAO Barlad 2 – Circa de Control Alimente din Piata Mica

Mun Husi :     CSVSAO Husi- Circa de Control Alimente din Piata Victoriei

Orasul Negresti:   CSVSAO Negresti- Circa de Control Alimente din Piata Centrala

Orasul Murgeni : CSVSAO Murgeni- Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2  (langa Notariat ).

 

Programul de lucru va fi :

Luni-Vineri : 07-17,00

Sambata si Duminica: 07-11,00.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială)

În situația în care se vor constată încălcări ale normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor se vor aplica sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 și/sau sancțiuni complementare prevăzute de legislația în vigoare.

 

Examenul pentru trichinella spp. se va efectua si la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare de Asistenta de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale.

 

         Numărul de telefon al „Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor  

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

 

ECHIPA COMUNICARE

D.S.V.S.A. VASLUI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img