vineri, 29 martie, 2024

DSVSA Vaslui INCEPE VACCINAREA CABALINELOR MICROCIPATE

Distribuie:

Publicat:

In conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.35/ 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, DSVSA Vaslui, prin medicii veterinari concesionari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta, a declansat campania de recoltare probe sange de la cabaline in vederea supravegherii Anemiei Infectioase la Ecvine si a campaniei de vaccinare anticarbunoasa la cabaline.

  Actiunea se va desfasura in perioada februarie – aprilie 2017 si vor fi supuse testarii toate cabalinele cu varsta mai mare de 6 luni.  Conditia obligatorie pentru a putea fi supuse testului de recoltare sange si vaccinare anticarbunoasa este ca, animalele sa fie microcipate.Costul manoperei de recoltare a probelor de sange, costul analizelor de laborator, vaccinul anticarbunos cat si manopera de vaccinare sunt suportate de la bugetul de stat. Data efectuarii actiunilor va fi stabilita si anuntata proprietarilor de cabaline de catre fiecare medic veterinar de la la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta, proprietarii de animale fiind obligati sa se prezinte cu animalele la locul si data stabilita de catre medicul veterinar. Refuzul de a se prezenta sau de a accepta efectuarea actiunilor se sanctioneaza conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
Va prezentam in continuare cateva date legate de Anemia Infectioasa Ecvina:
– Anemia infecţioasă ecvină (AIE) este o boală infectocontagioasă, virală, ce afectează ecvinele având o lungă durată evolutivă, uneori cu faze acute, dar cel mai adesea rămâne inaparentă pe toată durata vieţii animalului. Boala se sfârşeşte prin moarte, iar la examenul necropsic se constată starea anemică, numeroase hemoragii şi afectarea organelor interne (splină, ficat, rinichi etc).
Tabloul clinic al bolii

Perioada de incubaţie variază de la câteva zile la câteva luni.

• Forma supraacută o fac mai ales animalele tinere din focarele noi de boală. Se manifestă prin febră (40-41oC), stare generală gravă, decubit, uneori diaree hemoragică. Durata bolii este de 2-3 zile.

• Forma acută apare de obicei în focarele noi de boală. Debutează prin febră (39-40oC) care se menţine în platou până la moarte sau la trecerea în forma cronică (10-30 zile). Uneori febra înregistrează perioade scurte de remisiune (1-4 zile).

După aproximativ o săptămână de la apariţia febrei se observă agravarea stării generale, urmată de tulburări cardiovasculare manifestate prin: puls accelerat (60-90/min.), slab, aritmic, şoc cardiac, tahicardie de efort şi edeme (în regiunea substernală, abdominală, membre posterioare etc.).

Se mai observă tulburări respiratorii, digestive şi ale aparatului urinar. Iepele gestante avortează adesea, iar mortalitatea ajunge la 80%.

• Forma subacută este cea mai frecventă formă evolutivă. Febra este de tip recurent cu accese febrile de 2-7 zile şi intervale de 3-15 zile, rar 20-30 zile. Simptomatologia este ca şi la forma acută, dar mai ştearsă. ~ntre accesele febrile, starea generală se ameliorează. Durata bolii este de 1-3 luni.

• Forma cronică se întâlneşte în focarele vechi de boală. Febra este de tip intermitent, cu accese febrile (39-40oC), de câteva ore până la 4-5 zile, despărţite de intervale de remisiune de câteva luni.

Manifestările clinice sunt şterse. Se observă: dispnee, tahicardie, astenie, slăbire progresivă până la caşexie. Durata bolii este de la câteva luni la câţiva ani.

• Forma latentă se caracterizează doar prin pusee termice de foarte scurtă durată (câteva ore), care de obicei trec neobservate, fără alte semne clinice.

Caii găsiţi infectaţi sunt evaluaţi şi sacrificaţi, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinaţie fiind tăierea în abatoare (aprobate şi nominalizate sanitar veterinar) şi cu documente de adeverire a proprietăţii şi sănătăţii animalelor, emise de primării şi medicii veterinari împuterniciţi pentru localitatea respectiva. Cristina Radulescu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img