joi, 25 aprilie, 2024

DSVSA Vaslui : SARBATORI PASCALE FARA SURPRIZE NEPLACUTE

Distribuie:

Publicat:

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor  alimentare in perioada sarbatorilor pascale, cand comercializarea si consumul unor cantitati de alimente de origine animala si non animala creste considerabil, este necesara intensificarea actiunilor de supraveghere si control. Conducerea DSVSA Vaslui a dispus masuri suplimentare concentrate asupra modului in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de miel destinata consumului uman, ouale, laptele si produsele lactate, pestele precum si alte produse de origine animala si non animala.
In baza programului de lucru stabilit de catre directorul executiv al institutiei s-au constituit echipe mixte care verifica, in acesta perioada, modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, macelarii, pescarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unitati de patiserie si panificatie etc.), precum si din unitatile de alimentatie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
 Pana la data de 29.03.2017 s-au controlat un numar de 184unitati din care : 4 unitati autorizate  (1 unitate abatorizare carne pasare, o unitate de preparate din carne, o unitate transare si ambalare carne pasare si un centru de marcare ambalare oua), 24 pescarii ,66 magazine alimentare, 25 unitati de alimentatie publica, 31 depozite alimentare, 1 depozit frigorific, 18supermarketuri, 10 unitati de fabricare a produselor de panificatie, 3 unitati de morarit, 2 vinificatii.
 In timpul controlului, s-au verificat urmatoarele aspecte:
– verificarea conformitatii inscrisurilor de pe eticheta ( in special termenul de valabilitate si temperatura de pastrare, compozitia siingredientele );
 – documente si proceduri care atesta siguranta si calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
– originea produselor (documente din care sa rezulte ca unitatea de provenienta este inregistrata/autorizata sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenta etichetelor complete si lizibile, calitatea ambalajului si a respectarii conditiilor de transport dupa caz); 
– modalitati de expunere a produselor: existenta vitrinelor special amenajate, recipientilor  confectionati din materiale necorodabile, care sa fie usor de curatat si igienizat, informarea corecta a cumparatoruluiasupra tipului de produs, expunerea separata pe grupe de produse, existenta ambalajelor de unica folosinta;
– asigurarea temperaturii corespunzatoare (asigurarea de termometrelizibile, functionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentruprodusele care necesita regim termic);
–  respectarea regulilor de manipulare la locul de vanzare;
–  igiena si starea de sanatate a personalului; 
–  controlul trasabilitatii  produselor alimentare mergand pe sintagmaeuropeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “; 
 Principalele neconformitati identificate sunt:
– spatii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente si categorii de calitate;
– deficiente de manipulare a produselor alimentare;
– deficiente referitoare la igiena si starea de sanatate a personalului;
– nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;
– lipsa programului de autocontrol. Pentru deficientele constatate s-au aplicat un numar de 2 amenzi contraventionale in valoare de 1200 lei, un numar de 13 avertismente si s-au emis Ordonante de interzicere a activitatii pentru un numar de 15 unitati.
 
In scopul protejarii sanatatii consumatorilor, Directia SanitaraVeterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui recomanda:
– achizitionarea produselor alimentare se va realiza numai din spatiisupuse controlului sanitar veterinar.
– sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar sau  in spatiile autorizate temporar pentru sacrificare, in care se asigura supraveghere sanitara veterinara. Carnea de miel rezultatain urma sacrificarilor in spatiile autorizate temporar va fi comercializata doar catre consumatorii finali.
– Ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate. Cele valorificate in piete sau targuri de catre producatorii particulari vor fi comercializate doar dupa examen efectuat de catre personalul sanitar-veterinar.
 
        

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img