marți, 16 aprilie, 2024

După Transgaz, statul cere și de la Transelectrica 90% din profit. Florin Cîțu: ‘Banii se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii’

Distribuie:

Publicat:

Secretariatul General al Guvernului, acţionar majoritar al Transelectrica, transportatorul naţional de energie, solicită companiei să repartizeze o cotă de minimum 90% din profitul net realizat în anul 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. Aceeaşi solicitare a fost transmisă de SGG şi la Transgaz, arată News.ro.

„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica informează publicul investitor cu privire la faptul că în data de 28 mai 2021 a înregistrat adresa acţionarului majoritar (reprezentat legal prin Secretariatul General al Guvernului), având ca subiect Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”, arată un anunţ al companiei.

Transelectrica are o capitalizare de 1,78 miliarde lei şi 2.000 de angajaţi. Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează 58,68% din acţiunile companiei.

În 2020, Transelectrica a avut un profit net de 140 milioane lei şi venituri de 2,36 miliarde lei.

Compania a realizat un profit net de 82 de milioane de lei în primul trimestru din 2021, cu 6% mai mare decât rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut. Veniturile totale operaţionale realizate în primele trei luni ale anului 2021 au înregistrat o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, respectiv 726 de milioane de lei, faţă de 603 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinată, în principal, de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Pentru anul 2021, Transelectrica şi-a propus un plan anual de investiţii de peste 307 milioane de lei.

Cantitatea totală de energie electrică transportată în trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh în primele trei luni din acest an, faţă de 14,41 TWh în trimestrul 1 din 2020.

Citește și: Virgil Popescu: 'Putem primi 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a extinde reţelele de gaze'

Cîțu spune că fondurile erau folosite pentru excursii

Premierul Florin Cîţu a afirmat luni seară că în multe companii de stat sumele considerate dividende erau folosite pentru acordarea de bonusuri "nemeritate" connducerilor acelor companii sau pentru excursii în ţări exotice. El menţionează că aceste companii nu sunt private de posibilitatea de a face investiţii în condiţiile în care dividendele se constituie venituri la bugetul de stat. Premierul Florin Cîţu consideră că "nu este o surpriză" faptul că dividendele marilor companii de stat vor merge la buget, el spunând că aceşti bani erau folosiţi pentru bonusuri sau excursii în ţări exotice. "Banii de investiţii rămân. Ceea ce vorbim noi, aceste dividende, sunt după ce ne uităm la ceea ce se întâmplă cu banii de investiţii. M-am uitat la banii de investiţii în aceste companii de stat şi mulţi dintre aceşti bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu aceste dividende, de fiecare dată, se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team building-uri în America Latină şi aşa mai departe. La mai multe companii de stat”, a declarat Florin Cîţu, luni seară, la Digi 24.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img