joi, 28 martie, 2024

Dupa cardul obligatoriu, vine si dosarul electronic de sanatate

Distribuie:

Publicat:

Dosarul electronic de sanatate, adica un fel de arhiva care va contine istoricul medical al pacientului, ar putea fi obligatoriu de anul viitor. Acum, documentul virtual este optional.

In acest moment, peste 5,2 milioane de romani au fost de acord sa aiba un dosar electronic, insa putini sunt cei care au acceptat ca medicul sa noteze tot istoricul lor medical. si mai putini sunt cei care si-au accesat dosarul. Doar un pacient din 700 a studiat datele inscrise. Dupa ce a introdus obligativitatea folosirii cardului, Casa de Asigurari de Sanatate se gandeste sa faca acelasi lucru si cu dosarul electronic de sanatate.

„Exista in tarile europene. Ne gandim si noi la o obligativitate, dar in momentul in care vor participa la dosarele electronice absolut toti furnizorii de servicii medicale. Intr-un an de zile dosarul ar trebui sa fie complet”, spun cei de la Casa De Sanatate.

 In ultimele patru luni, peste 600.000 de romani si-au initiat dosarul electronic ajungandu-se in prezent la peste 5,2 milioane de astfel de dosare. Ritmul de completare a crescut cu 25% fata de inceputul anului. Fiecare pacient poate cere intocmirea unui astfel de dosar, daca medicul sau este implicat in proiect. Pana acum, la realizarea documentelor electronice au participat cu informatii peste 6.000 de medici.
„Pacientii nu sunt informati referitor la dosarul electronic. Cei mai multi si-au inchipuit si mai sunt unii care isi inchipuie ca pe card exista informatii medicale”, spune un medic de familie.

Un dosar are cinci sectiuni. Prima reprezinta „Sumarul de urgenta”, accesibil medicilor mai ales in situatii critice si contine date precum grupa de sange, RH-ul ori bolile cronice. Urmeaza apoi sectiunile care contin istoricul medical, antecedentele declarate, documentele si datele personale, care sunt accesibile numai cu acordul pacientului. Unicul proprietar al datelor este pacientul. El poate accesa acest dosar cu ajutorul unei parole inmanate de medic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img