vineri, 29 martie, 2024

Dureri toracice: Cand e vorba de infarct sau nevralgie intercostala. Detaliile care fac diferenta

Distribuie:

Publicat:

Relativ frecvente, durerile resimţite la nivelul toracelui au cauze diverse, mai mult sau mai puţin grave. Ca să elimini îngrijorările, mergi la medic pentru investigaţii suplimentare.

Durerea poate să apară la nivel intratoracic, posibil în legătură cu o afecţiune cardiacă, sau extratoracic, în acest caz fiind pusă pe seama existenţei unui ulcer sau a unei colici, de exemplu.

Acest tip de durere poate să apară sub mai multe forme: ca o strângere, ca o arsură sau ca o crampă. Poate fi mai mult sau mai puţin intensă; uneori se instalează brusc, alteori, treptat. Sunt cazuri când acest simptom se intensifică în timpul unor acţiuni precum tuşitul, potrivit clicksanatate.ro.

De la infarct la nevralgie intercostală

Există numeroase cauze ale durerilor toracice:

Infarctul. În acest caz, disconfortul este resimţit în centrul pieptului, ca o apăsare sau gheară. Durerea poate iradia la nivelul spatelui sau braţelor, mai ales cel stâng.

Durerea toracică mai poate fi cauzată de angină sau pericardită (inflamarea tunicii care înconjoară inima);

Durerea poate proveni de la un traumatism la nivelul toracelui (fractură, entorsă sau contractură a muşchiului intercostal);

Artroza sau tasarea vertebrelor pusă pe seama osteoporozei

Costocondrita, o condiţie care determină inflamaţia cartilajelor şi a oaselor peretelui toracic. În acest caz, durerea este localizată într-un punct anume.

Durerea poate avea origine neurologică: nevralgie intercostală sau fibromialgie.

Unele boli ale organelor abdominale (stomac, ficat, pancreas) pot da dureri care iradiază în zona toracică.

Embolia pulmonară (blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sânge) se poate manifesta prin durere intensă în piept.

Bolile pulmonare sunt rar susceptibile a provoca dureri toracice. De pildă, în cazul afecţiunilor pulmonare cronice precum BPOC (bronhopneumopatie cronice obstructivă), apar mai ales problemele de respiraţie (respiraţie greoaie).

Hipertensiunea pulmonară (tensiunea arterială ridicată în arterele care transportă sângele la plămâni) se poate manifesta prin durere toracică.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img