vineri, 29 martie, 2024

Durerile in piept: Cand pot insemna ca ai apa la plamani

Distribuie:

Publicat:

Atenție la durerile în piept! Pleurezia sau apa la plămâni, aș cum este numită popular, reprezintă acumularea de lichid în pleură (membrana subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică).

Pleura are două foiţe, cea exterioară, care îmbracă cutia toracică, şi cea internă (numită şi pleură viscerală), care acoperă plămânii. Spaţiul îngust dintre cele două foiţe conţine o cantitate foarte mică de lichid cu rol de lubrifiere.

Pleurezia poate apărea din cauza unei infecţii virale de la nivelul aparatului respirator sau a unei pneumonii. Apa la plămâni produsă de o infecţie virală durează maximum două săptămâni şi nu este contagioasă decât în cazuri extrem de rare, potrivit doctorulzilei.ro.

Durerea toracică și dificultatea de respirație

Lichidul la plămâni poate apărea şi ca urmare a unor traumatisme ale toracelui, tuberculozei, pneumotoraxului (trecerea aerului în cavitatea pleurală) sau a altor tipuri de infecţii. Pleureziile pot și fi rezultatul unor boli ale altor organe (inimă, rinichi sau ficat).

Când pleura se inflamează, cele două foiţe se freacă una de cealaltă provocând dureri în piept, aşa numita durere pleurală. Riscul de a dezvolta complicaţii ale pleureziei creşte odată cu vârsta, cu durata în care pleurezia a fost lăsată fără tratament şi mai ales dacă aveţi şi alte probleme medicale cum ar fi boli cardiace, emfizem, bronşită cronică sau diabet.

Cele mai importante şi cele mai frecvente simptome ale acestei afecţiuni le constituie durerea toracică şi dificultatea de a respira (dispnee), care pot debuta brusc sau progresiv.

Această durere este prezentă continuu, dar se poate agrava în timpul respiraţiei şi când tuşiţi, poate iradia în umăr sau la nivelul abdomenului. Durerea poate fi sub forma unei senzaţii de arsură sau disconfort.

Atunci când cauza este o infecţie virală, pot apărea şi simptome precum febra, durerea de cap, durerea musculară. Inflamarea pleurei provoacă acumularea de lichid în cavitatea pleurală şi poate fi însoţită de febră, durere toracică şi tuse seacă, simptome care nu sunt specifice şi care în foarte multe cazuri pot fi asociate şi cu alte afecţiuni precum insuficienţa cardiacă sau afecţiuni ale ficatului ori ale rinichilor.

Atenție la durerile în piept! Care pot fi cauzele

Dacă pleurezia este rezultatul bolii altor organe, cele mai frecvente cauze sunt insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică şi unele boli renale.

În cazul în care pleurezia este rezultatul unei afectări a pleurei, cauza poate fi infecţia, cum ar fi tuberculoza, tumori sau poate fi o complicaţie a unor boli precum pneumonia sau abcesul pulmonar.

În unele cazuri, pleurezia are drept cauze afecţiuni intra-abdominale, în special ale ficatului şi pancreasului, care pot inflama diafragma şi pleura care o protejează.

Printre cauzele acestei afecţiuni se numără şi infecţiile virale apărute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoidă, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicaţie a unei operaţii pe cord, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img