vineri, 29 martie, 2024

E sarbatoare mare pe 21 ianuarie. La multi ani tuturor celor ce poarta acest nume cu destin de lider!

Distribuie:

Publicat:

Pe 21 ianuarie, calendarul ortodox face pomenirea cuviosului Maxim Marturisitorul.

Semnificatia numelui Maxim/Maximus/Maximilian
Ambele prenume sunt derivate din latinescul "maximus" care inseamna "cel mai mare". Desi la origini sunt latine, prenumele au devenit relativ comune in tarile vorbitoare de limbi slave, precum Belarus, Rusia, Bulgaria si Ucraina. Imparatul Frederick al III-lea a dat fiului sau numele de "Maximilian", spunand ca este o combinatie a numelor "Maximus" si "Aemilianus", purtate de doi mari generali ai Imperiului Roman.

Cel care poarta numele de "Maxim" are o dorinta arzatoare de a-si folosi abilitatile de conducere si de a avea independenta personala. Este un iubitor al armoniei, raspunzand pozitiv la lucrurile frumoase.

Purtatorul numelui de "Maximilian" detine o putere de a-i inspira pe ceilalti spre o cauza mai mare. 

Calenadarul ortodox spune ca Maxim Marturisitorul a trait pana in zilele imparatului Constans, care a imparatit intre anii 642-648. Constans a fost tatal credinciosului imparat Constantin Pogonatul si nepotul viteazului imparat Heraclie, cel care i-a biruit pe persi, de unde a adus in spate crucea Domnului, de la Ctesifon pana la Ierusalim, in anul 629, la 14 septembrie.

El a alcatuit multe scrieri pentru mustrarea si rusinarea ereziei, si a scris carti doveditoare despre adevarul credintei, sprijinite pe Sfanta Scriptura, trimitandu-le pretutindeni in lume.

Asadar, ”La multi ani” tuturor ce poarta numele: Maxim, Maximus, Maximilian.

Biserica Ortodoxa foloseste in cultul divin, alaturi de lumanari, si candele, cu una, doua sau mai multe lumini. Candela reprezinta, ca si lumanarea, aceeasi jertfa de lumina ce se degaja din “untdelemnul bucuriei”. De asemenea, este bine sa aprindem candela pentru a alunga duhurile rele si a ne curata mintea de gandurile negre care ne dau tarcoale. “Pentru ca frica sa cuprinda puterile diavolesti care uneori ne asalteaza chiar la vremea rugaciunii si ne departeaza gandurile de la Cel care ne-a creat. Puterile demonice iubesc intunericul si tremura la cea mai mica lumina, in special la cele care sunt ale lui Dumnezeu si la cele care Ii sunt bineplacute lui Dumnezeu”, spun preotii. “Privegheati ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului” “Candela este lumina de veghere, de priveghere, pe care ar trebui sa o tinem tot timpul aprinsa in casa. Lumina candelei din biserica ori de acasa ne aduce aminte de lumina cu care Hristos lumineaza sufletele noastre. Preotii spun ca aprinderea candelei semnifica nadejde, credinta si dragoste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img