vineri, 19 aprilie, 2024

ECHINOCTIU DE PRIMAVARA 2017: In cate zile din martie va fi negura, in tot atatea in cursul anului vor fi ploi

Distribuie:

Publicat:

Luna martie, denumita martisor, germinar sau faurel in traditia romaneasca populara, reprezinta a treia luna a anului in calendarul gregorian si are 31 de zile. Ziua are 12 ore, iar noaptea are 12 ore.

Denumirea lunii martie vine din latinescul “martius”, numele zeului Marte (Mars in latina), fiul lui Jupiter si al Junonei, fiind una dintre cele trei divinitati protectoare ale Romei (alaturi de Jupiter si Quirinus), potrivit site-ului traditii.ro. Romanii il considerau drept protectorul lor si tatal lui Romulus. Era, la origine, zeul renasterii naturii, devenind mai tarziu zeul razboiului si al agriculturii. A fost identificat de timpuriu cu Ares, din mitologia greaca. Grecii numeau luna martie ”Elaphebolion”.

Sub imparatul Romulus al Romei, anul incepea cu aceasta luna, abia in anul 45 i.Hr., Iulius Cezar a introdus Calendarul iulian, anul incepand la 1 ianuarie.

Martie incepe cu aceeasi zi a saptamanii ca si luna februarie, cu exceptia anilor bisecti si ca luna noiembrie in fiecare an.

Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. Martisorul, simbol al renasterii naturii si al revenirii la viata a naturii dupa iarna indelungata, marcheaza si inceputul anului agrar.

La 1 martie, in calendarul ortodox, este ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan. Legendele spun ca Baba Dochia era, printre altele, o femeie care aducea zilele urate de la inceputul lunii martie, numite si Zilele Babei.

In luna martie incepe aratul, semanatul, se curata livezile si gradinile, se scot stupii de la iernat si se ”reteaza” fagurii de miere utilizati ca leac in medicina populara. Sarbatorile cu data fixa si mobila, in special Mucenicii sau Sfintii, alcatuiesc un stravechi inceput de an agrar, cu obiceiuri vechi si de o mare frumusete.

Traditia populara are mai multe preziceri pentru aceasta luna a anului. In luna martie, in cate zile va fi negura in tot atatea in cursul anului vor fi ploi, iar in cate zile va fi roua in atatea va fi bruma dupa Paste, si in tot atatea zile in luna august vor fi neguri din care cauza vor fi stricaciuni in holde si poame. Daca in luna martie nu va ploua va fi o recolta bogata de grau.

Soarele — Luna 

Hotarele scurgerii diurne a timpului sunt marcate de rasarit, cand Soarele se ridica deasupra liniei orizontului, indicand inceputul zilei de munca, si de apus, cand Soarele coboara sub linia orizontului, moment numit, zonal, asfintit, scapatatul Soarelui.

Soarele: la inceputul lunii rasare la ora 6 h 53 m si apune la ora 18 h 04 m, iar la sfarsitul lunii rasare la ora 6 h 00 m si apune la ora 18 h 41 m.

Martie incepe (astrologic) cu soarele in semnul Pestilor si sfarseste in semnul Berbecului.

Primavara astronomica incepe odata cu echinoctiul de primavara care are loc la 20 martie: 12 h 29 m.

La 21 martie se face trecerea din Zodia Pestilor in Zodia Berbecului, care se incheie la 20 aprilie.

In Romania, ora de vara este corelata cu orarul de vara practicat in statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminica a lunii martie, 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficiala a Romaniei trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vara se aplica pana in ultima duminica a lunii octombrie (29).

Luna — reprezinta perioada de timp cat dureaza o rotatie a astrului in jurul Pamantului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute si 3 secunde, aproximativ 29 zile si jumatate. In aceasta miscare se disting patru faze: luna noua, primul patrar, luna plina, ultimul patrar.

Fazele Lunii: la 5 martie — Luna la Primul Patrar 13 h 32 m; la 12 martie — Luna Plina (Luna incepe sa descreasca) 16 h 54 m; la 20 martie — Luna la Ultimul Patrar 18 h 58 m; la 28 martie — Luna Noua (Luna incepe sa creasca) — 05 h 57 m, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img