sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ședința Colegiului Prefectural Vaslui-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Subprefectul Judeţului Vaslui, Mircea GOLOGAN, a condus joi, 30 mai 2018, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean. 
În prima parte a ședinţei, Răducu Tatu, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Vaslui, a prezentat criteriile de atribuire a taberelor sociale de Ministerul Tineretului și Sportului.

”Ȋn anul 2018, Direcţiei Judeţene pentru Sport și Tineret Vaslui i-au fost repartizate de către MTS un număr de 333 locuri pentru tabere sociale, dar numărul poate crește substanţial în urma economiilor care se pot realiza din diferenţa de preț. Dintre acestea, 170 sunt elevi proveniţi din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 50% din salariul minim brut pe economie și 163 elevi care beneficiază de o măsură de protecţie specială, instituită conform Legii nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Menţionăm că numărul de locuri alocat pentru DJST Vaslui este de departe cel mai mare din ţară, celelalte judeţe având un număr de aproximativ 100 locuri. Ȋn această perioadă se definitivează locaţiile unde vor merge în tabără copiii din județul Vaslui. Prioritate are Centrul de Agrement Poiana Căprioarei în vederea cunoașterii locaţiei de către copii și realizarea gradului de ocupare pentru fiecare centru de agreement”, a declarat Răducu Tatu.

În partea a doua, Cătălin Chelmu, șeful Oficiului Județean de Zootehnie (OJZ) Vaslui, a prezentat o serie de aspecte cu privire la creșterea și ameliorarea efectivelor de taurine și ovine din judetul Vaslui.
La nivel de județ, conform catagrafiei realizate la începutul fiecărui an,se observă la categoria taurină un trend descendent al efectivelor de animale și anume: 2016 – aproximativ 36 000 cap; 2017-aproximativ 33 000 cap; 2018-aproximativ 30 000 cap.
”Acest lucru ține de mai multi factori, dintre care amintim: reorientarea crescătorilor spre animale de rasă și metiși ai acestora și implicit pe calitate și mai puțin pe cantitate; îmbătranirea populației din mediul rural, migrația tinerilor de la sat la oraș sau în afara țării, pentru mulți dintre aceștia nefiind o activitate atractivă; prețurile fluctuante (în general mici) la produsele de bază și aici ne referim la carne și lapte. În Județul Vaslui activează 5 asociații acreditate din care pe Controlul Oficial al Performanțelor (COP) la lapte sunt două asociații: ACA Barlad și ACV Holstein RO care au împreună un număr de 29 de exploatații și 1745 capete vaci. În COP carne sunt cuprinse un număr de 16 exploatații cu 416 capete taurine la 3 asociatii de profil: Angus RO Suceava, Aberdeen Angus Sibiu și ACBCR Suceava”, a spus Cătălin Chelmu.
Șeful OJZ Vaslui a mai precizat că în județ activează 36 de operatori însămanțări artificiale într-un număr de 37 de puncte însămanțare artificială la vaci (PIAV) la un nivel de 86 UAT-uri, ceea ce înseamnă acoperire de sub 50% la nivel de județ. 
La specia ovină, efectivele de animale, conform catagrafiei realizate la începutul fiecărui an au fluctuat și anume: 2016 – 240 000 cap; 2017 – 287 000 cap; 2018 – 194 000 cap.

”Astfel, se observă o creștere a efectivelor în anul 2017 și o scădere destul de mare pentru anul 2018. Acest lucru, ca și la specia taurină, depinzand de mai mulți factori și anume: în primul rand lipsa acută a forței de muncă în acest domeniu. Ciobani vechi și cu experiență nu prea se mai găsesc iar tinerii, în general, nu îmbrățișează această meserie, iar care mai sunt nu prea sunt serioși. Aici trebuie avut în vedere faptul că față de specia taurină unde animalele sunt hrănite la grajd sau la pășune în parcele împrejmuite cu gard electric și muls mecanic, la ovine este un volum de muncă mult mai mare prin pășunat și mult mecanic care la noi încă se face 100% manual (ceea ce implică un număr mare de mulgători avand în vedere ca în această perioadă se mulg de 2-3 ori pe zi); în al doilea rand majoritatea crescătorilor de oi au început să se axeze pe anumite rase deci calitate în loc de cantitate, mai ales că pot obține aceleași venituri sau chiar mai mari cu un efectiv mai mic de animale, dar de rasă sau prin ameliorare cu reproducători masculi cu origine”, a completat directorul OJZ Vaslui.

La nivelul Județului Vaslui sunt luați în controlul oficial al producțiilor aproximativ 100 de crescători cu un numar de 25.000 capete ovine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img