vineri, 29 martie, 2024

Efectele secundare ale statinelor

Distribuie:

Publicat:

Medicii prescriu statine, in cele mai multe cazuri, persoanelor cu colesterol ridicat, pentru a reduce astfel riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Desi statinele sunt foarte eficiente, ele au fost asociate cu dureri musculare, probleme digestive si tulburari psihice. in unele cazuri, aceste medicamente pot provoca leziuni hepatice. 

Dureri musculare

Printre cele mai frecvente efecte secundare ale statinelor se numara durerile musculare, slabiciunea musculara si oboseala. Foarte rar, statinele pot provoca dureri musculare severe, leziuni hepatice, insuficienta renala si deces.

Afectiuni hepatice

in unele cazuri, administrarea de statine ar putea determina inflamarea ficatului. Desi problemele hepatice sunt rare, orice simptom ar trebui sa te trimita la medic. Acesta poate solicita un test pentru masurarea enzimelor hepatice si poate clarifica imediat situatia. Mergi imediat la medic daca simti oboseala neobisnuita sau slabiciune, te confrunti cu pierderea apetitului, durere in abdomenul superior, urina este inchisa la culoare sau pielea si mucoasele capata tenta galbuie (icter).

Cresterea nivelului de zahar din sange

Administrarea statinelor poate creste glicemia si poate duce la aparitia diabetului de tip 2. Riscul este mic, insa suficient de important pentru a fi luat in calcul. O discutie cu medicul te poate lamuri in privinta riscurilor la care te expui.
 
Reactii adverse neurologice

Confuzia si pierderea temporara a memoriei reprezinta alte doua efecte adverse pe care le pot avea statinele, insa acestea dispar imediat ce tratamentul este intrerupt. Daca te confrunti cu astfel de situatii, inainte de a intrerupe tratamentul, discuta cu medicul! 

Categoriile cele mai susceptibile sa experimenteze reactii adverse la administrarea statinelor sunt:   

– femeile;
– persoanele care iau mai multe medicamente pentru scaderea colesterolului;
– persoanele trecute de varsta de 65 de ani;
– persoanele care sufera de boli hepatice sau renale;
– persoanele care consuma alcool in cantitati mari.

Daca apar efecte secundare in urma administrarii statinelor, discuta imediat cu medicul. Acesta poate recomanda:

intreruperea temporara a tratamentului cu statine;
inlocuirea tipului de statine;
micsorarea dozei de statine;
suplimentele cu coenzima Q10.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img