vineri, 19 aprilie, 2024

Efectul periculos, mai putin stiut al anticonceptionalelor

Distribuie:

Publicat:

Indiferent de perioada in care ai luat anticonceptionale, specialistii va recomanda sa faceti anual o ecografie abdominala. Si asta pentru ca anticonceptionalele pot creste riscul de adenom de ficat, o tumora benigna, care trebuie evaluata.

Potrivit cercetarilor, steroizii anabolizanti si anticonceptionalele pot avea acelasi efect la nivelul ficatului. Steroizii sunt derivati sintetici din hormonul testosteron. Printre altele, cresc masa musculara. Si din acest motiv, au fost integrati in suplimente alimentare pe care le puteti gasi langa orice sala de sport. In doze mari, acesti sterozi incetinesc eliminarea bilei. Sucurile biliare stagneaza si apar leziuni in ficat care conduc la fibroza, adica tesut nefunctional.

“Aceasta fibroza poate duce in timp la constituirea cirozei hepatice, de asemenea datorita retentiei apar chiste in ficat, care singereaza. Pot de asemenea sa faca fibroza si sa apara ciroza”, sustine dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg

Un alt efect este o tumora benigna numita adenom hepatic. “Inlocuiesc testul hepatic normal cu un tesut tumoral”, explica dr. Mitulescu.

Adenomul hepatic poate fi determinat si de consumul haotic de anticonceptionale. Ele trebuie luate doar la recomandarea medicului. Cel mai mare risc al acestor adenoame din ficat este sa re rupa, chiar la traumatisme minore. Pot genera hemoragie interna masiva.

“Problema apare cand femeile iau pastille care nu sunt bune pentru ele sau fara sa faca analize sau incep sa ia pastila si se duc la doctor dupa 4-5 ani, atunci da, apar riscuri”, mentioneaza dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecologic.

Anticonceptionale au peste 100 de efecte secundare, dar sunt minore, luate cu aviz medical. Inaintea administrarii acestor medicamente, mergeti la medicul ginecolog. Veti face analize si vi se va prescrie medicamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastra. Consultul medical si analizele uzuale se repeta an de an, cu rigurozitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img