vineri, 19 aprilie, 2024

Elisabeta Lipa, scandal urias: A interzis imnul national! Se cere demisia

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, se afla in centrul unui scandal urias. Aceasta este acuzata ca a interzis intonarea imnului national la competitiile sportive din Romania, iar ALDE ii cere demisia.

Scandalul a pornit dupa un incident din Liga Nationala de Baschet Feminin. Pe 7 ianuarie 2016, la Sfantu Gheorghe, s-a disputat partida dintre Universitatea Cluj si echipa locala, din etapa cu numarul 17 a campionatului.

Inainte de startul partidei, dupa intonarea imnului de stat al Romaniei, organizatorii, alaturi de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului Tinutului Secuiesc. Pentru ca sportivele clujence si-au continuat incalzirea la indemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe intreaga desfasurare a partidei, au fost injurate si huiduite de cei prezenti in sala.

“In regulamentul Federatiei Romane de Baschet este prevazut ca inaintea desfasurarii partidelor oficiale sa fie intonat imnul de stat al Romaniei. Un lucru firesc si normal, dar in Secuime s-a incetatenit ca echipele venite in deplasare sa fie obligate sa stea in pozitie de drepti si sa asculte si imnul Tinutului Secuiesc. Dragan Petricevic, antrenorul Universitatii Cluj, a decis ca acest lucru nu este firesc si a dispus ca pe perioada in care era intonat imnul Tinutului Secuiesc fetele pe care le antreneaza sa isi continue incalzirea. Acest lucru a enervat la culme galeria gazda care le-a huiduit si injurat pe componentele echipei Universitatea Cluj si pe antrenorul acesteia”, scrie Dan Tanasa pe blogul sau.

Reactia Elisabetei Lipa: Imnul national se intoneaza doar la competitiile internationale

In urma incidentului, Elisabeta Lipa a trimis o circulara catre federatiile de sport in care se precizeaza ca imnul national nu se intoneaza decat in competitiile internationale si ca ar fi bine ca acesta sa nu se mai auda pentru evitarea incidentelor.

Ministrul Tineretului si Sportului este acuzat ca nu a aparat atitudinea atrenorului Universitatii Cluj si, mai mult, nu face nicio precizare cu privire la imnul Tinutului Secuiesc.

De asemenea, Elisabeta Lipa este acuzata ca, la sfarsitul documentelui, ameninta cu amenda pe oricine intoneaza imnul national.

Stupiditatea si ridicolul acestei circulare a fost remarcat si de catre Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR.

„In urma scandalului cu imnul “tinutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului si Sportului? Avertizeaza Federatiile ca n-au voie sa puna imnul national la competitiile interne!!!! Va dati seama? Daca se aude imnul Romaniei la un meci de baschet din Liga Nationala gazdele sunt pasibile de amenda!”, a comentat Emil Hossu-Longin dupa ce a dat publicitatii documentul MTS.

ALDE cere demisia

ALDE a emis un comunicat de presa in care cere demisia Elsabetei Lipa si o acuza de “interpretare abuziva si absurda a legii”.

Iata comunicatul integral:

“ALDE solicita demisia ministrului Elisabeta Lipa

ALDE protesteaza vehement impotriva ideii antinationale de a nu se mai intona imnul de stat al Romaniei la competitiile sportive interne. Este o lipsa crasa de patriotism si spirit national sa trimiti federatiilor sportive nationale, intr-o interpretare abuziva si absurda a legii, amenintari ca vor fi amendate daca se intoneaza imnul de stat al Romaniei, la competitiile interne. In alte tari, cu traditie in sport, imnul de stat se intoneaza uneori si la competitiile juniorilor mici, fiind considerat o mandrie si un simbol national. Ne surprinde si faptul ca nu apare nicaieri in adresa ministerului, semnata chiar de ministrul Elisabeta Lipa, o interdictie de a se intona la competitiile sportive nationale alte imnuri, cum ar fi cel al Tinutului Secuiesc.

Consideram ca doamna ministru Lipa ar trebui sa-si reevalueze prioritatile ministeriale, in sensul unei mai bune coordonari a relatiei cu federatiile sportive nationale pentru promovarea sportului de inalta performanta, precum si a sportului de masa. In acelasi timp, este nevoie acum, mai mult decat oricand, de o strategie a sportului romanesc in anul 2016, an olimpic. Nu in ultimul rand, sportul romanesc are nevoie de o noua legislatie, mai clara si mai adaptata realitatilor prezentului.

De asemenea, doamna ministru nu trebuie sa uite ca este si ministrul tineretului, functie din care a reusit „marea performanta” sa taie 18% din bugetul pe tineret al institutiei, in comparatie cu bugetul anului 2015. Nu credem ca tinerii care au iesit in strada si-au dorit acest lucru de la Guvernul Ciolos. In acelasi timp, dorim sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste neimplementarea Strategiei Nationale pentru Tineret, prin lipsa planurilor de actiune aferente acesteia. Ii atragem atentia doamnei ministru, care este preocupata acum sa-i sanctioneze contraventional pe cei care intoneaza imnul de stat al Romaniei, ca neimplementarea si nefinantarea unei strategii nationale, adoptate prin hotarare de guvern constituie o incalcare a legii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img