marți, 16 aprilie, 2024

Emmanuel Macron da ordine Marii Britanii: Sa renunte la postul de comisar european

Distribuie:

Publicat:

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va solicita Marii Britanii să renunțe la postul de comisar european pe care îl deține, potrivit unor oficiali europeni de rang înalt, citați de The Guardian, potrivit mediafax.

O astfel de măsură ar însemna că Marea Britanie ar rămâne fără comisar european pentru prima dată din 1973. Oficialii europeni citați au informat că solicitarea lui Emmanuel Macron ar urma să fie făcută în cadrul summit-ului european referitor la Brexit, care va avea loc miercuri.

Potrivit The Guardian, Guvernul britanic va trebui să își dea acordul în legătură cu această propunere, dar este puțin probabil ca premierul britanic să se opună, dat fiind că aceasta ar fi o condiție pentru extinderea termenului-limită pentru Brexit.

„Sunt mai multe posibilități legale pentru a nu mai avea un comisar (britanic, n.r.)”, a declarat un oficial european, care a sugerat că o posibilitate în acest sens ar fi ca Londra să refuze să nominalizeze vreo persoană pentru această funcție.

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc miercuri pentru a decide dacă vor acorda Marii Britanii o nouă amânare a termenului de ieșire din UE. Membrii Camerei Comunelor au aprobat marţi seară un proiect prin care îi acordă premierului Theresa May mandatul de a cere amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi de acord cu o extindere a termenului-limită până în martie 2020, a declarat un diplomat european. Franța a criticat în repetate rânduri ideea de a prelungi termenul fără un plan concret și a afirmat că nu ar trebui permis ca Marea Britanie să „ia ostatic” Blocul comunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img