vineri, 29 martie, 2024

Episcopia Husilor, de la cutia milei la o activitate filantropica

Distribuie:

Publicat:

Episcopia Husilor, cea care le impune fetelor bisericesti sa vanda tot felul de obiecte necesare oricarui crestin la preturi exorbitante si se presupune ca traieste din generoasa cutie a milei, detine o avere demna de un … rege.

Nu multi sunt cei care stiu ca Episcopia Husilor are 4.000 de hectare de padure si sute de hectare de teren arabil si pasune, pe care le administreaza scutita fiind de orice taxa, sub pelerina regimului bisericesc.
Daca privim statisticile de la nivelul intregului judet, fondul forestier este reprezentat de o suprafata de 70.888 ha. Din acest total, 49.663 ha apartin statului, 8.732 apartin persoanelor fizice, 3.182 firmelor iar 345 administratiei publice locale. 4.196 de hectare apartin bisericilor.

 Daca privim statistica, Episcopia Husilor detine jumatate din cat au persoanele fizice la un loc si depaseste cu mult totalul societatilor .

Aproximativ 6% din toata suprafata forestiera a judetului este in administratia clerului, iar de paza si gestionarea padurilor se ocupa Mitropolia Moldovei.

Nici in ce priveste suprafata de teren arabil si pasune, Episcopia nu se lasa mai prejos. Toate unitatile subordonate Episcopiei Husilor au depus cereri de subventie la APIA pentru 385 de ha pentru suprafetele cultivate.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR), NU achita impozite pe profit iar toti contribuabilii achita lunar 60% din salariile personalului clerical si neclerical, plus ca, statul roman plateste, de asemenea, integral salariile profesorilor de religie ortodoxa din scoli cu bani de la bugetul Ministerului Educatiei.

Episcopia privilegiata a Husilor a mai primit si alte surse de finantare de la Consiliul Judetean Vaslui, daca ar fi sa ne amintim ajutorul de urgenta de 100.000 de lei acordat pentru construirea unui acoperis, cu foarte putin timp inainte de inceperea campaniei electorale.

Ce face Episcopia Husilor cu toti acesti bani, cum ii administreaza si mai ales ce face si cu banii din cutia milei, este o enigma pentru fiecare dintre noi care, desi stim aceste lucruri, nu concepem “sa mergem la biserica daca nu avem un ban in buzunar”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img