marți, 23 aprilie, 2024

ESTI SOFER? Trebuie neaparat sa stii asta. Dupa ce vei citi asta nu vei mai claxona cand ai verde intermitent si banda o blocata

Distribuie:

Publicat:

Romania este, din pacate, campioana la cateva lucruri in trafic: mitocanie si prostie. Unul din cele mai elocvente exemple este comportamentul soferilor atunci cand ajung intr-o intersectie cu semafor intermitent pentru facut la dreapta.

Cu siguranta ti s-a intamplat sa ajungi intr-o intersectie cu semafor intermitent verde de facut la dreapta. Si ai auzit claxoane, injuraturi sau nervi din partea unor soferi care habar legislatie si cum sa abordeze asemenea situatii. In sfarsit, cautand prin Codul Rutier, am reusit sa ne dam seama cine are dreptate intr-o asemenea situatie.

Cand sunt soferii care claxoneaza de zor mitocani si nesimtiti?

De obicei, in Bucuresti, atunci cand opresti pe prima banda cu semafor intermitent, dar tu astepti sa se faca verde pentru directia inainte, soferii din spate care vor sa faca dreapta te vor claxona. Din pacate pentru ei, nu au dreptate. Conform OUG 195/2002, art. 59, punctul 4, se spune clar:

(4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

Ce inseamna asta? Inseamna ca daca prima banda este pentru mers inainte, soferii care asteapta schimbarea semaforului in verde pentru a o lua inainte, pot sta fara probleme pe aceasta banda, chiar daca semaforul este intermitent verde la dreapta. Semaforul intermitent le permite soferilor sa faca dreapta, doar daca nu incurca pe nimeni, doar dupa ce au acordat prioritate celorlalti soferi. Cu alte cuvinte, daca il claxonezi pe cel din fata ta ca sa faci tu la dreapta, esti un prost, nesimtit si cu adevarat mitocan.

Cand au dreptate soferii care claxoneaza de zor pe prima banda la semafor intermitent?

Exista insa si o situatie in care cei care vor sa faca la dreapta ii claxoneaza de zor pe cei care blocheaza prima banda, pe buna dreptate. Este cazul acelor situatii in care intersectia are o banda dedicata de facut la dreapta, semnalizata cu semafor intermitent. In cazul in care este o banda speciala de facut la dreapta, cu marcajul specific, dar pe ea stationeaza soferi care merg inainte, in aceasta situatie, acesti soferi sunt cei nesimtiti si mitocani pentru ca blocheaza drumul, incalcand legea.

Cazurile numeroase de prima banda blocata

Din pacate, aglomeratia capitalei a dus la multe situatii tensionate din pricina masinilor parcate neregulamentar pe prima banda, blocand benzile destinate mersului la dreapta pe culoarea verde a semaforului intermitent. Cum este situatia din imaginea urmatoare, din intersectia Stefan cel Mare, Calea Floreasca. Aici exista o banda speciala de facut la dreapta dar care este vesnic blocata de masinile stationate neregulamentar. Prin urmare, soferii care vor sa faca la dreapta vin pe banda a doua. Banda care este exclusiv pentru mers inainte, conform marcajului de pe carosabil. Dar cei nerabdatori care vor sa faca la dreapta, ii claxoneaza pe acestia ca sa le elibereze banda… Din pacate, daca claxonezi cand prima banda e blocata, esti un sofer nesimtit. Pentru ca ii claxonezi pe soferii gresiti. Nu trebuie sa-i claxonezi pe cei care asteapta culoarea verde ca sa mearga inainte, ci pe mitocanii care au parcat masinile pe prima banda. Nu ai ce sa faci decat sa astepti sa plece masinile din fata ta sau sa apelezi la Politia Rutiera care nu isi face treaba ca sa elibereze prima banda. sursa: 4tuning.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img