vineri, 26 aprilie, 2024

Estrogenul si aparitia fibromului uterin

Distribuie:

Publicat:

Dr Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, explică rolul estrogenului, hormonul femin, în apariția fibromului uterin.

 

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori ginecologice, fiind excrescențe benigne în peretele uterin. Majoritatea femeilor nu știu că au fibroame. Simptomele apar la doar 20% dintre ele și constau în menstruații anormale, durere în timpul contactului sexual sau urinari frecvente. S-a dovedit că mai mulți factori genetici, hormonali și biologici contribuie la dezvoltarea și creșterea tumorilor fibroase. Dintre acești factori, estrogenul are o influență majoră.

Care sunt funcțiile estrogenului?

Estrogenul reprezintă hormonul decisiv pentru dezvoltarea sexuală și reproductivă, în special la femei. Termenul „estrogen” se referă la toți hormonii similari din acest grup, care sunt estrona, estradiolul (primar la femeile de vârstă reproductivă) și estriolul.

„La femei, estrogenul este produs, în principal, în ovare, dar și de celulele adipoase și de glanda suprarenală. La debutul pubertății, estrogenul joacă un rol în dezvoltarea așa-numitelor caracteristici sexuale secundare feminine, cum ar fi sânii, șoldurile mai largi, părul pubian și părul axilelor”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Estrogenul ajută, de asemenea, la reglarea ciclului menstrual, controlând creșterea mucoasei uterine în prima parte a ciclului. Dacă ovulul femeii nu este fertilizat, nivelul de estrogen scade brusc și începe menstruația. Dacă ovulul este fertilizat, estrogenul funcționează cu progesteron, un alt hormon, pentru a opri ovulația în timpul sarcinii.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img