vineri, 19 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Probleme penale pentru un patron de presa. Combinatiile s-au facut prin intermediul sotiei. Procurorii ieseni au aflat toata povestea

Distribuie:

Publicat:

Sotia unui fost patron de presa are doua plangeri penale pentru evaziune fiscala • Ultima plangere a fost inregistrata recent la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi • Alexandra Casapu apare in trei firme, problemele de evaziune fiind identificate la doua societati • Valoarea prejudiciului este de aproape 1,5 milioane lei, adica peste 330 mii euro • Contactat telefonic, Sergiu Casapu a spus ca va contesta deciziile • "Joi a fost depusa o contestatie. Se va solutiona in termenul legal", a declarat Sergiu Casapu • Constructii Industriale Moldova SRL a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,7 milioane lei

Probleme penale in familia lui Sergiu Casapu, cel care a preluat in 2012 saptamanalul "Flacara Iasului", inchis intre timp.  Nu Sergiu Casapu a fost cel incriminat, ci sotia acestuia.

Totul a inceput de la un simplu control efectuat de Finantele iesene, vizata fiind contabiltatea societatii Constructii Industriale Moldova SRL, unde actionari apar Alexandra Catalina Casapu si Gabriel Apetrei. A fost verificata activitatea din perioada 2014 – 2017. Inspectori au dat si un verdict: evaziune fiscala de 700 mii lei.

Sumele datorate bugetului de stat s-au strans din neplata TVA si a impozitului pe venit. In consecinta, a fost formulata o sesizare penala, urmand ca procurorii sa incerce sa trimita in judecata persoanele banuite de evaziune fiscala.

Contactat telefonic, Sergiu Casapu a spus ca va gasi o solutie de salvare pentru sotia acestuia. "Joi a fost depusa o contestatie. Se va solutiona in termenul legal", a declarat Sergiu Casapu.

Constructii Industriale Moldova SRL, cu sediul in Hlincea, comuna Ciurea a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,7 milioane lei, cu un profit de 26.868 lei. Au declarat un numar de 17 angajati. Nu in ultimul rand, Alexandra Casapu si Gabriel Apetrei au mai infiintat o firma, Trust Industrial Constructii SRL, la aceeasi adresa din Hlincea. De data asta, cifra de afaceri este mult mai mare si depaseste 1 milion de euro, cu un numar de 8 angajati si un profit minim, de 17.740 lei.

Este a doua plangere penala

Alexandra Casapu a fost reclamata si pentru activitatea societatii Trust Top Life SRL-D. Si aici, prejudicul constatat de inspectorii de la Finante se invarte in jurul sumei de 700 mii lei. Alexandra Casapu este unic actionar, avand si calitatea de admininstrator. In alta ordine de idei, Sergiu Casapu si-a inceput cariera ca simplu agent de paza.

Daca in perioada de activitate in presa, Casapu era un apropiat al fostului PDL, pe atunci partid aflat la guvernare, ulterior s-a orientat spre alte proiecte politice. Asadar, Sergiu Casapu a ajuns unul dintre liderii partidului infiintat de Ioan Talpes, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Uniunea Populara Social Crestina. In acest moment, se stie despre Casapu ca ar dezvolta o afacere in zona Piatra Neamt.

Aproape 500 de controale inopinate

In prima jumatate a anului trecut, finantistii au efectuat un numar de 1062 de actiuni de control, din care inopinate au fost in numar de 499. Din acestea, generale au fost doar 16.

"Selectia contribuabililor pentru inspectii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informatiilor detinute în bazele de date ale administratiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fara optiune de rambursare, societati care au depasit plafonul legal de 65 de mii de euro si nu au fost înregistrate ca platitoare de TVA, societati care utilizeaza forta de munca fara forme legale, societati care desfasoara tranzactii cu contribuabili inactivi, societati care înregistreaza diferente la achizitii intracomunitare, cifra de afaceri mare, debite restante fata de bugetul general consolidat, depunerea cu întarziere a declaratiilor fiscale, pierderi înregistrate în ultimii cinci ani fiscali, societati neverificate în ultimii cinci ani sau domenii de activitate ce prezinta risc", au declarat reprezentantii Fiscului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img