joi, 28 martie, 2024

EXCLUSIV! Tranzactie imobiliara BOMBA la Iasi! Universitatea Alexandru Ioan Cuza a cumparat cladirea Telekom din Fundatie

Distribuie:

Publicat:

Avand in vedere ca in ultimii doi ani Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a purtat negocieri cu compania Telekom legate de achizitia cladirii din zona Fundatie, anuntul oficial este ca institutia de invatamant superior este noul proprietar al cladirii.

UAIC a primit acordul Consiliului de Administratie al Telekom Romania pentru cumpararea cladirii de pe strada Lapusneanu nr 28 (corpul R). Suma finala a fost de 2.165.000 de euro (scutita de TVA), oferta acceptata in sedinta de conducere a companiei Telekom de joi, 8 februarie. Imobilul este inchiriat de UAIC din anul 2008 si este destinat, cu precadere, activitatii scolilor doctorale.

„Ne bucura faptul ca, dupa 10 ani in care universitatea a inchiriat imobilul, reusim sa finalizam procedura de achizitie si sa asiguram continuitate pentru activitatea celor 11 scoli doctorale din universitate. De asemenea, intram in posesia unui spatiu cu o pozitionare atat centrala cat si foarte aproape de campus, prin care nu doar ca ne imbogatim patrimoniul, dar mai ales oferim studentilor si profesorilor nostri un spatiu propice cercetarii stiintifice si schimbului de idei”, a declarat prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de Credite al UAIC.

Cu o amprenta la sol de 592 de metri patrati, cladirea de 5 etaje are o suprafata totala desfasurata de 4,581 de metri patrati, din care suprafata utila este de 3,594 de metri patrati, plus 222 de metri patrati de terase. Terenul, cu suprafata de 900 de metri patrati, este proprietatea Primariei Municipiului Iasi.

In perioada in care universitatea a inchiriat imobilul s-a investit in recompartimentarea spatiilor si transformarea lor in sali de curs si de seminarii, reparatia instalatiilor electrice si a celor sanitare, dotarea cu mobilier si aparatura electronica. In prezent, cladirea asigura buna functionare a scolilor doctorale ale UAIC, dar este si gazda unor evenimente organizate de facultati. De asemenea, in corpul R isi desfasoara activitatea si alte entitati, precum Centrul Alumni, Clubul IQ sau Centrul de Reusita Universitara.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a inchiriat cladirea de pe strada Lapusneanu incepand cu data de 8.10.2008, intrucat la acea vreme era necesar un spatiu adecvat cercetarii stiintifice, studiului si schimbului de idei pentru doctoranzi. In anul 2017, compania Telekom Romania Communications SA a scos imobilul la licitatie, universitatea avand prin contractul de inchiriere posibilitatea exercitarii dreptului de preemtiune. Acesta presupunea ca, la finalul perioadei de depunere a ofertelor, UAIC sa fie instiintata care era suma cea mai mare oferita, iar in cazul in care universitatea propunea aceeasi suma, sa fie desemnata castigatoarea licitatiei.

In iulie 2017, Universitatea a demarat proceduri de evaluare valorica si expertiza tehnica, obtinand aprobarea Ministerului Educatiei Nationale, Consiliului de Administratie si Biroului Executiv al Consiliului de Administratie.

La prima licitatie de vanzare nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel incat a fost demarata o a doua procedura de licitatie, in care s-au inregistrat oferte. Universitatea si-a exprimat intentia de cumparare, prin dreptul de preemtiune si a primit aprobarea din partea Telekom Romania la data de 08.02.2018. Imediat dupa aceasta data, vor incepe procedurile pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare.

Ulterior intrarii in proprietatea universitatii, imobilul isi va pastra destinatia si va asigura in continuare buna functionare a scolilor doctorale ale UAIC, precum si facilitati de organizare a evenimentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img