vineri, 29 martie, 2024

Experienta pe care a avut-o Tudor Chirila la cafenea. „L-am rugat sa parcheze o suta de metri mai departe”

Distribuie:

Publicat:

Tudor Chirila a avut parte de o experienta mai putin placuta la o cafenea, joi dimineata. Artistul a avut o discutie cu un sofer care a parcat gresit.

Despre comportamentul soferului respectiv a comentat Tudor Chirila pe contul sau de Facebook.

„Astazi in fata cafenelei unde imi iau cafeaua diminetile a oprit o masina care a parcat perpendicular pe trotuarul din fata micului garaj in care se afla coffee shop-ul. Trotuarul este generos, adica era loc de trecut, numai ca masina intrase printr-un spatiu intrerupt al pistei de biciclete si omul voia sa-si ia repede o cafea la pachet. L-am rugat sa parcheze o suta de metri mai departe (erau si locuri libere) el a raspuns ca isi ia doar o cafea, nu sta mult. I-am spus ca si noi ceilalti clienti ne grabim si niciodata nu parcam masinile asa, doar ca sa ne luam o cafea la pachet. Mi-a raspuns ca data viitoare o sa se conformeze, i-am zis ca ar fi un gest de bunavointa sa inceapa sa se conformeze de pe acum, mi-a raspuns ca stie ca patronii parcheaza la fel si ca pe ei nu i-am admonestat (ba chiar l-am admonestat pe unul dintre ei o data si alta data pe un sofer care descarca marfa din partea lui). Intr-un final a plecat si nu cred ca s-a mai intors.

Ce vreau eu sa zic cu postarea asta este ca oricat am avea dreptate cand zicem ca statul si autoritatile isi bat joc de noi si nu creeaza infrastructura, e vorba mai ales despre cum gandim. Omul nu concepea ca faptul ca sta cinci minute parcat aiurea (chiar daca nu incurca pe nimeni, dar crea un precedent) s-ar putea corecta printr-o renuntare la bucuria lui de a-si lua cafea. Deasemenea el nu concepea sa caute un loc de parcare, la fel cum nu concepea ca timpul altora este la fel de important ca timpul lui. Nu concepea ca lumea, universul, axa timpului nu se opresc in loc si ca ar fi putut veni o masina de marfa care sa aduca lapte pentru cafeaua lui chiar in momentul in care masina era parcata acolo. In general stam foarte prost la exercitiile de substitutie”, a  spus artistul.

El si-a amintit si de o situatie similara in care a fost implicata o cunostinta de-a sa.

„Un alt caz a fost tot in zona cand o prietena din gasca noastra de parinti a parcat perpendicular pe trotuar fara sa mai lase loc de trecere decat pentru un om aflat la dieta. I-am ridicat stergatoarele cum mai faci cand vrei sa-i arati unuia care a parcat aiurea ca e de c…t ce a facut. Nu ca n-ar sti. Apoi cand a venit la masina am recunoscut-o. A doua zi am intrebat-o de ce a parcat asa, fara sa lase nici macar loc de trecere pentru un carucior. Raspunsul a venit candid. Nu mi-am dat seama. Nu ne dam seama pentru ca nu ne gandim la ceilalti. Nu ne gandim ca de trotuarul ala trebuie sa beneficieze mai ales cei carora le este destinat. Nu ne gandim ca un kilometru se parcurge in zece minute, deci nu e un capat de tara si posibil sa gasesti loc de parcare la jumatea distantei. Nu ne gandim ca secundele sau minutele in care blocam un trotuar sunt DISCONFORT pentru viata altora cu pretul CONFORTULUI nostru. Bucurestiul nu mai e un oras in care sa poti parca tot timpul perfect legal, insa nimeni nu te opreste sa parchezi fara sa incurci pe cineva sau lfara sa iei locul cuiva care poate are mai multa nevoie de el. Da, nu e justificat sa-si lasi copilul la scoala parcand pe trecerea de pietoni, copilul tau tocmai a aflat ca trecerea aia pe care in alte zile i-o prezinti ca fiind un loc sigur prin care sa traverseze este de fapt o exceptie pentru taticul lui. Si daca taticul lui poate parca pe trecerea de pietoni asta va fi norma pentru el. Doar tata stie cel mai bine, nu?”, a adaugat Tudor Chirila.

Actorul a tinut sa precizeze ca si el a parcat gresit de multe ori, insa a marturisit ca incearca sa se corecteze in acest sens.

„Am parcat aiurea de foarte multe ori in viata mea, nu dau lectii si sfaturi nimanui, dar de o buna perioada de timp incerc sa ma educ si sa ma gandesc si la drepturile si nevoile altora si sa inteleg ca trotuarele, strazile, trecerile de pietoni sunt spatii comune pe care ar trebui sa le folosim in comun fara sa devenim beneficiari exclusivi de spatii, fie si pentru cinci secunde. Ma rog, detalii.

PS. Sunt sigur ca de la omul din poveste noastra se vede asa: ce dimineata de c…t am avut, parcam sa-mi iau o cafea si a aparut un dobitoc sa-mi faca morala ca am parcat aiurea. Si eu stateam doar cinci minute. Ce a ajuns orasul asta frate…sa nu-ti mai poti lua o cafea.

PS2. LA putin timp dupa ce am scris textul asta la cafea o alta masina a parcat la fel”, a incheia Tudor Chirila.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img