vineri, 29 martie, 2024

Explicatia pentru care cafeaua decofeinizata contine totusi cofeina: in ce alimente se mai ascunde acest compus

Distribuie:

Publicat:

Daca ti s-a intamplat sa bei la o ora tarzie o cafea decofeinizata si sa te intrebi mai apoi de ce nu poti dormi, afla ca inclusiv aceasta varianta a indragitei bauturi contine cofeina. Pe lista bauturilor si alimentelor care contin aceasta substanta mai sunt batoanele proteice, sucurile, ciocolata calda, apa vitaminizanta si ceaiul negru sau verde, scrie adevarul.ro, care citeaza eatthis.com.

Batoane proteice. Batoanele proteice contin fructe cu coaja lemnoasa si fructele uscate care cresc nivelul de energie dar exista si exceptii. Unele produse contin pana la 50 mg de cofeina, care inseamna mai mult decat contine o cutie de Cola. 

Cafea decofeinizata. Nu lasa numele sa te pacaleasca: decafeinizata nu inseamna ca nu contine cofeina. Regulamentele FDA prevad ca 97% din cofeina este eliminata din boabele pentru variant „decofeinizata“ a cafelei. 

Sucurile. Nu doar variantele de Cola contin cofeina. Multe din sucurile acidulate din comert contin un procent mai mic sau mai mare din aceasta substanta. 

Ciocolata calda. Pe langa pudra de cacao sau sirop de ciocolata, multe din sortimentele de ciocolata calda contin cofeina. 

Apa vitaminizanta. Unele sortimente de apa vitaminizanta contin cofeina si alti stimulenti puternici, cum ar fi guarana – un extract dintr-o planta braziliana, cu un continut dublu de cofeina din semintele de cafea. Daca cititi eticheta veti constata ca exista variante care contin echivalenul a aproximativ doua espresso. 

Ceaiul negru/verde. Procedeul prin care se obtine ceaiul – uscare sau fermentare – determina continutul de teina – cafeina – si catechine. Teina este cunoscuta pentru efectul ei energizant, in timp ce catechinele au o actiune antioxidanta semnificativa. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img