vineri, 29 martie, 2024

Explicatiile medicului: Cum poti suferi de hipertensiune si boli renale daca ai diabet

Distribuie:

Publicat:

Hipertensiunea, sau tensiunea mărită a sângelui, se produce, uneori, în tandem cu diabetul de tip 1, 2 și diabetul gestațional. În plus, atât hipertensiunea, cât și diabetul de tip 2, sunt aspecte al sindromului metabolic, afecțiune ce include și obezitatea, bolile renale și bolile de inimă.

Atât hipertensiunea, cât și diabetul și bolile renale au cauze preexistente în comun și împărtășesc o sumă comună de factori de risc. În plus, aceste boli contribuie la agravarea simptomelor resimțite de pacient, per total. Pentru pacienții care suferă de diabet și hipertensiune și, în anumite cazuri, prezintă și o afecțiune renală, se impune o strategie holistică de tratament, pentru a putea gestiona totalitatea simptomelor.

Care este legătura dintre cele trei afecțiuni?

Potrivit unui studiu1 din 2012, diabetul și hipertensiunea adesea apar simultan și pot surveni din cauze comune. De asemenea, numeroși pacienți cu diabet și tensiune mărită suferă și de o afecțiune renală.

Printre cauzele comune ale acestor afecțiuni se numără:

Obezitatea

Inflamația în organism

Stresul oxidativ

Rezistența la insulină

O persoană care suferă deja de diabet fie nu produce suficientă insulină pentru a procesa glucoza, fie insulina produsă nu este procesată cum trebuie de organism. Insulina este hormonul care permite organismului să proceseze glucoza din alimentație și să o transforme în energie. Ca urmare a problemelor de insulină, glucoza nu poate pătrunde în celule pentru a le furniza energie și, în schimb, ajunge să se acumuleze în circulația sangvină.

Pe măsură ce sângele încărcat cu glucoză parcurge întregul organism, poate produce numeroase daune, inclusiv la nivelul vaselor sanguine și al rinichilor. Aceste organe joacă un rol esențial în menținerea unei tensiuni arteriale normale. Așadar, în momentul în care vasele sanguine și rinichii nu funcționează normal, tensiunea crește, ceea ce poate crește și riscul de complicații.

O analiză2 publicată în Journal of the American College of Cardiology (JACC) în 2015, efectuată pe o cohort de peste 4 milioane de adulți, sugerează că persoanele cu hipertensiune prezintă un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Unul din motivele din spatele acestui fenomen este inflamația crescută în organism, scrie doc.ro.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img