vineri, 29 martie, 2024

Fațadele de travertin: 5 motive pentru a le alege

Distribuie:

Publicat:

Poate fi destul de dificil să alegi materialul potrivit pentru fațada unei clădiri, dat fiind faptul că acesta trebuie să aibă o serie de proprietăți. Fațada este zona cea mai expusă a unei construcții, având totodată și rolul unei cărți de vizită.

Prin urmare, materialul din care e realizată trebuie să fie rezistent pentru a face față la intemperii și razele soarelui, păstrându-și totodată aspectul plăcut. Travertinul are aceste calități, iar în cele ce urmează îți vom prezenta și alte motive pentru care acesta este un material excelent pentru o fațadă.

Rezistență și durabilitate

Travertinul este o rocă dură, care își păstrează aspectul o perioadă îndelungată, indiferent de factorii de mediu la care este expus. Astfel, grindina, zăpada, ploile, înghețul și razele ultraviolete nu au nici un efect asupra plăcilor de fațadă din travertin. Pot trece zeci de ani fără ca acestea să se crape și fără ca aspectul lor să sufere vreo modificare vizibilă.

Mai mult de atât, travertinul nu permite dezvoltarea mucegaiului pe suprafața și nici apariția mușchilor sau lichenilor.

Confort termic

Un alt avantaj al travertinului constă în faptul că poate fi debitat în plăci de mari dimensiuni, asigurând astfel o acoperire fără rosturi a fațadei. În acest mod, suprafața clădirii este mai bine protejată, pentru că nu există riscul deteriorării mortarului și apariției infiltrațiilor.

Totodată, plăcile protejează termoizolația și împiedică schimbul de temperatură de la interior la exterior și invers. Astfel, căldura este menținută la interior in perioada iernii, în timp ce vara se păstrează răcoare, indiferent de temperaturile de la exterior.

Întreținere facilă

Curățarea fațadei poate da mari bătăi de cap în cazul clădirilor acoperite cu tencuială sau vopsea lavabilă. Aceste materiale se deteriorează mai ușor odată cu trecerea timpului, iar operațiunea de curățare poate provoca distrugerea unor suprafețe deja afectate.

Am văzut mai devreme că travertinul rezistă mult mai bine în timp, așa că poate fi curățat fără riscul de a deteriora fațada. E suficient doar un furtun cu presiune cuplat la o sursă de apă, si poți curăța fațada stropind-o de jur împrejur. Datorită suprafeței sale lucioase, travertinul nu reține murdăria, iar o astfel de spălare îi va reda aspectul impecabil.

Culori naturale în nuanțe diferite

Placarea unei fațade cu travertin îți oferă și posibilitatea de a alege culoarea preferată, fără a fi nevoie să vopsești sau să dai cu var. Acest material este disponibil în mai multe nuanțe, iar culorile sunt naturale. Poți opta pentru plăci în nuanțe mai mult sau mai puțin pronunțate de crem, bej sau gri,

Fiind vorba de culori naturale, acestea se vor păstra timp îndelungat, fără a fi nevoie să le reîmprospătezi.

Fără impact negativ asupra mediului

Întrucât este un material natural, travertinul nu poluează și nu are un impact negativ asupra mediului. Nici extracția sa din cariere nu afectează cu nimic ecosistemul și mediul înconjurător, iar prelucrarea nu presupune decât tăierea plăcilor la dimensiunile dorite.

În plus, datorită rezistenței și durabilității specifice, plăcile de travertin se schimbă foarte rar, astfel că nu trebuie s-ți faci griji nici în privința deșeurilor de construcții.

Dacă îți închipui că travertinul este un material scump, având în vedere aceste avantaje, te înșeli amarnic. E drept că la momentul la care a început să fie folosit, prețul travertinului era peste cel al materialelor obișnuite, însă între timp lucrurile s-au mai schimbat.

Pe măsură ce travertinul a început să aibă tot mai mare căutare, oferta de pe piață a crescut și s-a diversificat, iar prețurile au scăzut.

În prezent, prețul travertinului este unul rezonabil în raport cu beneficiile, iar dacă ții cont că este vorba de o investiție pe termen lung, vei vedea că merită toți banii.  

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/6fxiPO6bPpM

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img