vineri, 19 aprilie, 2024

Factorii care provoaca senzatia de cadere in gol atunci cand dormi

Distribuie:

Publicat:

Cei care au trecut printr-o astfel de experienta spun ca somnul este intrerupt de o senzatie de cadere in gol. Senzatia de cadere in gol pe care o simtim este cunoscuta ca ,,spasm hipnagogic”. Uneori, aceasta este acompaniata de o halucinatie vizuala.

Spasmul hipnagogic apare atunci cand muschii, de obicei cei de la picioare, se contracta involuntar. Desi motivul din spatele acestui fenomen nu este cunoscut, perspectivele evolutioniste sugereaza ca actul este util pentru cel putin doua functii importante ale organismului nostru, noteaza descopera.ro.

in primul rand, aceasta trezire brusca ne permite sa reverificam mediul din jurul nostru, o oportunitate pentru a ne asigura ca acesta este propice somnului. O alta ipoteza este ca el le permitea stramosilor nostri sa-si verifice pozitia in care dormeau, mai ales daca adormeau in locuri mai putin comfortabile.

O alta teorie sugereaza ca spasmul hipnagogic este efectul relaxarii sistemului nostru psihologic. in esenta, spasmul poate fi un efect al detasarii sistemului reticular din creier de nucleul preoptic ventrolateral.

Desi, in majoritatea cazurilor, este un fenomen normal, spasmul hipnagogic poate fi o experienta inspaimantatoare in cazurile extreme, impiedicand instalarea somnului, iar pe termen lung poate provoca o forna de insomnie.

Spasmul este in legatura cu activitatea motorie. Orice aspect care tine sistemul motoriu activ in timpul noptii poate creste sansele provocarii unui spasm. Factori precum cafeaua, exercitiile fizice realizate seara, stresul sau anxietatea sunt asociati cu spasmele nocturne spontane.

Dintr-o perspectiva nutritionista, s-a descoperit ca deficienta de magneziu, calciu si fier poate creste riscul aparitiei acestui fenomen. Cercetarile realizate pe acest subiect sunt putine deoarece, la nivel global, este considerat un fenomen normal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img