marți, 23 aprilie, 2024

Familia Peugeot vrea sa-si majoreze rapid participatia detinuta la PSA-Fiat Chrysler

Distribuie:

Publicat:

Familia Peugeot, care va deţine 6,2% din noul producător auto care va rezulta în urma fuziunii dintre PSA şi Fiat Chrysler, vrea să-şi majoreze participaţia cât mai curând posibil, a afirmat într-un interviu Jean-Philippe Peugeot, care conduce compania holding a familiei, Etablissements Peugeot Freres, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luna trecută, grupul francez PSA şi compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anunţat finalizarea acordului de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi Toyota. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule. 

Grupul PSA deţine brandurile Peugeot, Citroen şi Opel. 

Conform termenilor acordului, familia Peugeot îşi poate majora participaţia cu până la 2,5% numai prin achiziţionarea de acţiuni de la banca franceză de investiţii Bpifrance, deţinută de stat, şi de la firma chineză Dongfeng Motors, ambele fiind de asemenea acţionari ai PSA. 

Întrebat de ziarul regional francez L'Est Republicain dacă majorarea participaţiei este un obiectiv major, Jean-Philippe Peugeot a răspuns afirmativ. "Există negocieri complexe în scopul de a obţine această majorare. Nu este în mod necesar o hotărâre ştiută dinainte. Odată ce fuziunea se va finaliza, familia mea va da semnale favorabile", a a declarat Jean-Philippe Peugeot pentru publicaţia franceză.

Un purtător de cuvânt al PSA a declarat pentru Reuters că declaraţiile "sunt în linie cu ce s-a stabilit când s-a semnat acordul. Reprezentanţii FCA nu au dorit să comenteze informaţia. 

De asemenea, Jean-Philippe Peugeot a declarat că se aşteaptă ca statul francez, reprezentat prin Bpifrance, să iasă din noua companie în cele din urmă. "Cred că nu vor fi acolo pentru totdeauna. Cu siguranţă vor rămâne suficient pentru a se asigura că locurile de muncă la fabricile din Franţa sunt în siguranţă", a afirmat şeful Etablissements Peugeot Freres. 

Acesta a apreciat că este puţin probabil ca Dongfeng să vândă în totalitate acţiunile deţinute la noul grup, chiar dacă intenţionează să-şi reducă participaţia deţinută la PSA. 

Tranzacţia dintre PSA şi Fiat Chrysler, care trebuie aprobată de autorităţile de reglementare, ar urma să se încheie în următoarele 12-15 luni. Va fi creat un grup cu venituri combinate de aproape 170 de miliarde de euro (190 de miliarde de dolari), iar reducerile anuale de costuri ar urma să se situeze la 3,7 de miliarde de euro (patru miliarde de dolari), fără închiderea vreunei fabrici, ci prin combinarea tehnologiilor, au precizat producătorii auto. 

Guvernele de la Paris şi Roma au salutat acordul, dar au cerut asigurări privind protejarea locurilor de muncă. 

Dar analiştii se aşteaptă ca fabricile companiilor din Europa, care se întind din Portugalia până în Marea Britanie, să fie atent verificate, în contextul încetinirii vânzărilor auto pe plan global.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img