vineri, 19 aprilie, 2024

Fantanarii vasluieni, suprasolicitati din cauza secetei

Distribuie:

Publicat:

La Vaslui, meseria de fantanar nu e nici pe departe una pe cale de disparitie. Chiar daca un fantanar bun se gaseste mai greu, iar concurenta este destul de mare din cauza „invaziei” celor ce amenjeaza puturi de adancime, meseria are inca destula cautare.

 „Eu am trait printre fantanari si am prins din zbor tainele acestei meserii. Sunt angajat la stat, de cum am terminat liceul, dar nu ma dau in laturi de la munca si de cate ori am ocazia; merg cu varul si cu unchiul meu sa facem fantani. E greu sa traiesti numai din asta, dar sunt si perioade cand castigurile sunt bune”, spune Mitica Turcu, fantanar din Vaslui.

Pentru o fantana cum scrie la carte oamenii pot plati si 3.000 de lei. Celor de la oras, o fantana in curte le da independenta, pentru ca nu mai stau la mana societatilor furnizoare de apa, care de multe ori, mai ales in perioada de seceta, impun restrictii la consum. Pentru cei de la tara, fantana la poarta e semn ca gospodaria este una strasnica, din care nimeni nu pleaca insetat si in care bunatatile din gradina nu vor pieri uscate de seceta.

 Mitica Turcu povesteste cum a invatat sa lucreze la fantani. De copil statea pe langa unchiul sau si a prins drag de meserie. Cel mai important este sa gasesti locul potrivit. Tehnica de gasire a locului propice pentru o fantana limpede si cu apa buna nu e cunoscuta de multi oameni. Fantanarii au tainele lor. Odinioara, o crenguta de alun era suficienta. Acolo unde ramura se indoia,era locul bun pentru fantana. Acum, se folosesc cumpene sau electrozi care ajuta la depistarea celui mai bun loc pentru o fantana.

 „Am avut si peripetii. Au fost fantani la care am sapat greu, care ne-au luat mult timp, dar si altele care au fost gata in doar cateva zile. in timp, deprinzi toate dichisurile, devine tot mai usor”, povesteste barbatul.

Mai rau e cu „moda” puturilor de adancime, care au inceput sa rasara ca cipercile dupa ploaie. Fiindca au gasit terenuri mai ieftine in zone in care nu exista apa si canalizare, multi vasluieni au preferat sa-si construiasca locuinte in astfel de zone stiind ca un put de adancime ii scapa de problema apei curente. Preturile la aceste puturi oscileaza intre 100 si 250 de lei pe metru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img