vineri, 19 aprilie, 2024

Fermierii se vor imbogati anul acesta cu ajutorul “aurului mov”. Unii nu fac fata comenzilor

Distribuie:

Publicat:

Asa-numitul “aur mov”, lavanda, a pus deja stapanire pe campurile din intreaga tara, semn ca va fi un an bun pentru fermierii care au mizat pe afacerile cu aceasta planta.

Culturile au inflorit mai devreme, asa ca si produsele obtinute din lavanda vor fi scoase mai repede decat de obicei la vanzare.

La mai putin de 40 de kilometri distanta de Timisoara, in satul Rudna, se intinde un camp violet, care te duce cu gandul la regiunile insorite ale Frantei. In urma cu doi ani, Roxana s-a hotarat sa cultive acolo lavanda pe o mie de metri patrati. Si pentru ca nu face fata comenzilor vrea sa-si extinda afacerea.

Roxana Deginnski, producatoare: “Foarte multa lume foloseste si saculetii, care se pun in dulap impotriva moliilor, mai sunt si buchetele uscate care se pastreaza foarte bine peste iarna.”

Campurile s-au colorat in mov si in judetul Alba, unde 20 de fermieri si-au unit fortele si cultiva lavanda pe mai bine de opt hectare.

Eugen Szekely, producator de lavanda: “Am hotarat sa ne facem aceasta asociatie sa putem sa ne vindem produsele mai usor, chiar si in supermarketuri. Speram undeva la 5000-6000 de kg verde.”

Si nu se opresc aici – vor sa obtina 50 de mii de euro, fonduri europene.

Calin Radu, presedintele Asociatiei producatorilor de lavanda Alba: “Oricat de mare ar fi cantitatea de lavanda recoltata, impreuna putem sa o vindem la preturi mult mai bune.”

Zece mililitri de ulei de lavanda costa intre 20 si 25 de lei, iar apa de lavanda poate ajunge pana la zece lei suta de mililitri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img