joi, 18 aprilie, 2024

Fibromul uterin poate fi depistat la un control ginecologic periodic

Distribuie:

Publicat:

Fibromul uterin este una dintre cele mai răspândite afecţiuni în rândul femeilor aflate la vârstă fertilă. Printre simptome se numără constipația, dereglările menstruale și incontinența urinară.

Incidenţa fibromului uterin în rândul femeilor nu este atât de cunoscută,  dar se estimează că 1 din 3 femei este diagnosticată cu această afecţiune. Statisticile arată că până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femeile caucaziene vor avea fibrom uterin, procentul crescând până la 70% atunci când ajung în jurul vârstei de 50 de ani.

Cauzele apariţiei fibromului rămân necunoscute, însă este foarte important de ştiut că fibromul uterin este o tumoră benignă, fiind tratabilă. Controlul ginecologic periodic este singurul care poate depista miomul sau leiomiomul, aşa cum mai este denumit fibromul.

Cum se manifestă fibromul uterin

Printre cele mai comune semne ale existenţei unui fibrom uterin sunt:

apariţia unor dereglări ale menstruaţiei

durerea pelvină

incontinenţa urinară

constipaţia

Dereglările menstruale, cel mai frecvent indiciu, pot presupune fie sângerări abundente pe perioada ciclului, fie metroragii.

În plus, oboseala şi lipsa de vigoare sunt efecte secundare ale sângerărilor abundente, care, pe o perioadă mare de timp, duc la anemie şi la scăderea numărului de globule roşii, toate aceste efecte presupunând compromiterea calităţii vieţii.

Tipuri de fibrom uterin

Este bine de ştiut că fibromul se poate dezvolta în diverse locuri ale uterului, clasificându-se în 3 tipuri, în funcţie de localizare: intramurale, subseroase şi submucoase.

Fibroamele intramurale cresc în interiorul peretului uterin, cele subseroase sunt situate la nivelul stratului extern al uterului, pe suprafaţa acestuia şi pot creşte dinspre perete spre interiorul cavităţii uterine, iar fibroamele submucoase sunt situate sub endometru şi cresc spre interiorul cavităţii uterine, putând modifica forma şi mărimea acestuia.

Există şi cazuri mai grave în care fibroamele uterine se pot dezvolta la nivelul colului uterin (fibroame cervicale) sau la nivelul ligamentelor care susţin uterul, fiind numite fibroame intraligamentare.

De asemenea, fibromul uterin poate apărea ca o masă celulară individuală sau poate fi compus din mai multe formaţiuni care se găsesc în diferite zone ale uterului.

Diagnosticul de fibrom uterin

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img