joi, 28 martie, 2024

Fii atent la aceste valori – Diferenta dintre glicemia unei persoane sanatoare si a unei persoane bolnave de diabet

Distribuie:

Publicat:

Când îți faci analizele de sânge pentru glicemie trebuie să ții cont de mai multe aspecte, care pot influența valoarea glicemiei. Știm foarte bine că alimentația influențează nivelul glicemiei, de aceea trebuie să faci testul de sânge pe stomacul gol.

Spre exemplu, dacă nivelul glicemiei înainte de masă, la o persoană sănătoasă, este de 72 mg/dL, la 2 ore după ce a mâncat nivelul va fi mult mai riidcat, de aproximativ 130-14 mg/dL. Iată de ce este esențial să se țină cont, la interpretarea analizei, dacă pacientul a mâncat sau nu înainte de recoltare. Desigur, valoarea glicemiei va fi influențată și de tipul de alimente consumate: dulciurile sau fructele dulci vor duce la valori mai ridicate ale glicemiei.

Valori normale ale glicemie pentru persoanele sănătoase:

Desigur, aceste valori pot să varieze destul de mult și la persoanele care nu au diabet, fiind influențate de stilul de viață. De exemplu, stresul sau oboseala pot duce la o creștere a valorii glicemiei, însă nu la fel de mare ca în cazul diabetului.

Există mai multe teste pe care le poți face pentru a-ți verifica glicemia:

Glicemia: este analiza cea mai utilizată, iar sângele este recoltat de obicei dimineața, la cel puțin 8 ore după ultima masă.

Testul oral de rezistență la glucoză: presupune recoltarea de sânge pe stomacul gol, apoi pacientul bea o băutură foarte dulce, care conține 75 grame de glucoză. Testul de sânge este repetat după alte 2 ore, pentru a se măsura cât de mult a crescut glicemia în urma consumului de glucoză.

Glicata (hemoglobina glicată – HbA1c): este de mare ajutor dacă există o suspiciune de diabet, pentru că arată cât de mult a variat nivelul glicemiei în ultimele 3 luni. Această analiză de sânge poate fi făcută și după ce ai mâncat, pentru că nu arată o valoare a glicemiei în momentul recoltării, ci o medie a ultimei perioade.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img