vineri, 29 martie, 2024

Fii pe faza! Daca nu DISTRUGI aceasta PLANTA de pe terenul tau, risti sa primesti o AMENDA URIASA

Distribuie:

Publicat:

Orice persoana care are un teren in Romania ar putea fi obligata sa ia masuri pentru a distruge ambrozia, o buruiana ce creste de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lasate in paragina, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat in consultare publica. In caz contrar, amenda ar urma sa ajunga pana la 10.000 de lei pentru cetateni si pana la 50.000 de lei pentru firme, dar doar dupa sanctionarea initiala cu un avertisment scris.

Mai multi parlamentari au depus la Senat, in consultare publica, un Proiect de lege privind combaterea ambroziei. Acesta va fi dezbatut pe rand de catre ambele Camere parlamentare si, pentru a se aplica, va avea nevoie de votul favorabil al alesilor poporului si apoi de semnatura presedintelui Romaniei.

Concret, documentul prevede ca „proprietarii sau detinatorii de terenuri au obligatia sa desfasoare lucrari de combatere si distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) pentru evitarea raspandirii si instalarii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane si extravilane”.

In acest sens, persoanele fizice si firmele vor trebui sa desfasoare, cel putin o data pe an, in special in perioada infloririi ambroziei, activitati precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea acesteia. Daca aceasta obligatie va fi neglijata, autoritatile vor da mai intai o sanctiune sub forma de avertisment scris. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi intre 1.500 si 10.000 de lei, in cazul cetatenilor, sau intre 10.000 si 50.000 de lei, in cazul firmelor, scrie avocatnet.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img