joi, 28 martie, 2024

Flexitarianismul – o dieta moderna, de inspiratie vegetariana

Distribuie:

Publicat:

Dupa cum ii spune si numele, flexitarianismul este in primul rand o dieta flexibila. Daca dieta clasica vegetariana presupune renuntarea la carne, iar in unele cazuri chiar si la oua si lactate, in cazul flexitarianismului apare o noua optiune – poti fi vegetarian... part-time.

De fapt, tot ceea ce promoveaza aceasta dieta moderna este un stil de viata sanatos, bazat in special pe fructe si legume crude, dar de la care te poti abate cu masura.

Astfel, se pune accentul pe consumul de proteine si grasimi vegetale, pe alimente cat mai naturale si neprocesate, insa nimeni nu iti interzice ca, ocazional, sa mananci carne, oua sau branzeturi ori, de ce nu, o prajitura.

Avand in vedere ca cerealele integrale, nucile si semintele, zarzavaturile, fructele si legumele crude stau la baza acestei diete, flexitarianismul este o metoda ideala pentru a scadea in greutate. Totodata, datorita faptului ca este perfect echilibrata, dieta este considerata de multi specialisti sigura si eficienta.

Cu toate ca notiunea de flexitarianism e una noua, multi practica deja acest mod de viata, fara sa isi dea seama. Desigur ca exista si voci critice la adresa flexitarianismului. Unii nutritionisti o numesc “falsa dieta vegetariana”; insa atata timp cat o dieta te indeamna sa mananci mai sanatos, sa renunti la alimentele procesate si sa-ti focusezi atentia pe mancaruri naturale, nu mai conteaza cum se numeste, nu-i asa?

Si beneficiile flexitarianismului nu se opresc aici – comparativ cu dietele obisnuite, acest regim nu iti impune nicio lista de alimente si nu trebuie sa respecti nicio regula stricta. Ba mai mult, iti poti realiza singura dieta, in functie de alimentele preferate. Moderatia e cheia flexitarianismului.

Cum arata dieta unui flexitarian intr-o zi obisnuita?

Dimineata poate fi consumat un iaurt, cu fulgi de ovaz si niste fructe de padure. Cele doua gustari dintre mesele principale vor fi reprezentate de fructe si un pumn de migdale crude, iar pranzul poate insemna o portie de legume la gratar cu orez brun. La cina se pot servi niste tagliatelle din dovlecei, alaturi de o bucata de somon la gratar.

Sursa:| Unica.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img