vineri, 26 aprilie, 2024

Floarea Calota implineste varsta de 63 de ani. Fiica ei este o celebra actrita de teatru

Distribuie:

Publicat:

Marea interpreta de muzica populara Floarea Calota implineste varsta de 63 de ani, pe 27 martie. S-a nascut intr-o familie simpla, dar acum este considerata ”regina” muzicii populare din Teleorman. Fiica ei, Ioana, este o celebra actrita de teatru. La multi ani!

Floarea Calota a devenit vedeta la 21 de ani. Canta de mica, dar visa sa devina actrita de teatru. Floarea Calota si-a indeplinit visul, a urcat pe scena cantand ca nimeni alta melodii populare din Teleorman. Pe 27 martie, interpreta de muzica populara implineste varsta de 63 de ani.

Floarea Calota, biografia

Floarea Calota s-a nascut pe 27 martie 1956, in Beuca, un satuc din judetul Teleorman. Provine dintr-o familie de oameni simpli si iubitori de frumos, a povestit interpreta de muzica populara. Tatal este descris de artista ca un Moromete, un poet, un om recunoscut de tot satul pentru talentul sau de povestitor.

Floarea Calota si-a facut debutul la concursul „ Floarea din gradina" in 1977, unde a obtinut trofeul. Din acelasi an dateaza si primele inregistrari la Radiodifuziunea Romana. In 1978, este laureata la Festivalul ”Maria Tanase” de la Craiova. Un an mai tarziu incepe colaborarea cu dirijorul Ion Albesteanu alaturi de care va inregistra de-a lungul anilor peste 100 de piese din folclorul teleormanean. Floarea Calota si-a adunat cantecele de la tarani, lautari si din culegeri de folclor. In ani le-a imprimat pe banda magnetica, LP-uri(discuri de vinil) si CD-uri in studiourile Radio Romania, la Casa Electrecord si la Institutul de Folclor "Constantin Brailoiu".

In perioada 1990- 1996 Floarea Calota, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei si membru al Comisiei de Cultura, Arta si Mass- Media, a avut o initiativa legislativa: Legea timbrului folcloric. Urmare a aplicarii acestei legi este editarea discurilor-document de catre Institutul de Etnografie si Folclor din Bucuresti.

Floarea Calota, familia

A fost casatorita cu pictorul si scriitorul Nicolae Lupu. Satenii din satul Beuca, a caror biserica a fost pictata de Nicolae Lupu povestesc ca atunci cand a zugravit chipul Maicii Domnului, acesta a luat-o ca model pe Floarea Calota, ale carei trasaturi le-a transpus in fresca. Din pacate, Nicolae Lupu a parasit-o pe Floarea Calota pentru alta femeie si a lasat-o sa creasca singura cei doi copii.

Ioana Calota, fiica interpretei de muzica polulara Floarea Calota, este actrita la Teatrul Nottara, din 2003. A invatat meseria de actor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucuresti, de la mari profesionisti ai teatrului: Mircea Albulescu, Sanda Manu, Ion Cojar, Catalin Naum, Gelu Colceag. Cele doua, mama si fiica, au avut bucuria sa fie impreuna pe scena: Ioana cantand muzica populara, iar Floarea Calota a jucat intr-o sceneta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img