vineri, 29 martie, 2024

Florian Bodog despre aparatele de imagistică: Niciun echipament nu va fi livrat să stea în cutie

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat marţi că niciun aparat de imagistică achiziţionat prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială nu va fi livrat pentru a sta în cutie, iar aparatele vor fi redirecţionate în situaţia în care nu se va găsi loc în unităţile medicale în care trebuie să funcţioneze.

"Începând cu peste şase săptămâni, am fost asigurat de către producători că aşa este contractul, aceste spitale vor începe să aibă aceste echipamente şi nu vor mai fi la mâna operatorilor privaţi. Vom avea propriile echipamente. Este vorba de computere tomograf, este vorba de RMN, este vorba de PACS-uri, care sunt sisteme care înmagazinează informaţia, înmagazinează toate aceste echipamente sau echipamentele deja existente în spital le produc şi oferă posibilitatea de a transmite la distanţă pentru a doua opinie medicală. Oferă posibilitatea de a ale accesa oricând, oferă posibilitatea de a le imprima, oferă posibilitatea de la transmite şi la altă clinică din altă ţară dacă dorim o altă opinia decât opinia naţională. (…) Este pentru prima dată în istoria sistemului medical când Ministerul Sănătăţii, când Guvernul României face o astfel de investiţie pentru a crea un sistem de imagistică medicală public. (…) Vreau să vă asigur că niciun echipament nu va fi livrat să stea în cutie în vreun spital. În situaţia în care nu am găsit locul, el va fi imediat redirijat. Este importantă în acelaşi timp activitatea managerului de spital pentru că ne dorim ca în acelaşi timp aceste echipamente să producă, să ofere servicii pacienţilor, realmente să funcţioneze", a declarat Bodog cu prilejul ceremoniei de semnare a contractelor pentru achiziţia a 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 de aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc).

El a spus că Ministerul Sănătăţii s-a asigurat că fiecare spital care primeşte un astfel de aparat are specialişti pregătiţi în acest domeniu.

Bodog a reamintit că acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014 cu valoare totală de 250 milioane de euro "a stat până în 2017".

"În 2017 practic au pornit achiziţiile şi au pornit toate procedurile pentru a accesa acest acord de împrumut. În afară de achiziţia de echipamente, acest acord mai prevede construcţia de noi secţii ATI-UPU, centre de mari arşi, blocuri operatorii, reabilitarea centrelor existente pentru diferite specialităţi şi achiziţie de echipamente necesare în secţiile de ATI-UPU, blocurile operatorii, paleaţie, radioterapie şi screening de afecţiuni oncologice", a spus Bodog.

Ministrul a afirmat că sunt în curs de semnare mai multe contacte privind dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din ţară (Spitalul Judeţean Craiova, Institutul Oncologic Cluj Napoca şi Spitalul Judeţean Oradea), dar şi privind achiziţia a opt unităţi mobile de screening de cancer de col uterin.

Totodată, ministrul Sănătăţii a spus că s-au finalizat procedurile de evaluare pentru achiziţia de 90 de echipamente medicale pentru UPU din 71 de spitale.

"(…) De asemenea, au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţia a 2.400 de echipamente medicale pentru 51 de secţii de terapie intensivă şi patru centre de mari arşi – Timişoara, Iaşi, Grigore Alexandrescu şi Bagdasar Arseni. Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţionarea de echipamente de laborator pentru ANMDM. (…), achiziţii care se vor lansa în luna ianuarie 2018 – achiziţionarea de echipamente medicale pentru secţiile de chirurgie generală şi mari arşi, achiziţie de servicii medicale pentru sistem de telemedicină pentru UPU pentru un număr de 102 spitale", a susţinut Bodog.

Potrivit acestuia, în cursul lunii ianuarie vor fi efectuate recepţiile finale la lucrările efectuate la secţiile de neonatologie din maternităţile din Sibiu şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Florian Bodog a mai spus că în cursul acestei luni va fi efectuată recepţia finală a lucrărilor şi darea în folosinţă a secţiei de neonatologie la maternitatea Braşov.

Prezent la ceremonia de semnare a contractelor, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, a spus că este cel mai curajos program de dotare a sistemului medical din România.

"Domnule prim ministru, dragi români, ne aflăm în faţa celui mai curajos program de dotare a sistemului medical din România pentru că în atenţia noastră se află omul, se află cetăţeanul român. Vreau să felicit în mod excepţional pe domnul prim ministru, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, domnul ministru al Sănătăţii. Astăzi Guvernul României face un pas mare, un pas de felicitat dar în acelaşi timp face un pas uriaş către sănătatea cetăţenilor României şi ai judeţelor noastre, fapt pentru care vă mulţumim", a declarat Oprişan.

 

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img