vineri, 29 martie, 2024

Fost director al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, audiat de procurorii DNA! A starnit un scandal MONSTRU

Distribuie:

Publicat:

Fostul director al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Narcis Neaga, a ajuns joi dimineata la DNA. Acesta va fi audiat in dosarul care vizeaza surparea autostrazii Sibiu-Orastie.

In acest dosar, Neaga este cercetat pentru abuz in serviciu. La momentul declansarii anchetei, in decembrie 2015, directorul CNADNR a fost pus sub control judiciar pe o cautiune de 300.000 de lei.

Narcis Neaga a fost numit la inceputul anului consilier la cabinetul ministrului Transporturilor, Razvan Cuc.

Dosarul care vizeaza autostrada Sibiu-Orastie a facut obiectul unui scandal public in ultima perioada, dupa ce s-a aflat ca fostul sot al Laurei Codruta Kovesi a fost furnizor de materiale pentru autostrada. Sefa DNA a fost acuzata ca a blocat ancheta din aceasta cauza, acuzatii respinse de Kovesi.

Potrivit DNA, la data de 15 mai 2014, Narcis Neaga, in calitate de director general al CNADNR, a procedat la suspendarea abuziva a unui contract de servicii privind “Supervizare Autostrada Orastie – Sibiu” si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti) si a dispozitiilor legale.

Ulterior, el a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind: “Proiectare si executie Autostrada Orastie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965” si “Proiectare si executie Autostrada Orastie – Sibiu, Lot 3: km 65+965 – km 82+070”.

Neaga a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emisa de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene), spun procurorii.

Ulterior, printr-o sentinta arbitrala, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la data de 15.05.2014 pana la data de 23.12.2014, data inregistrarii cererii arbitrale.

Potrivit DNA, toate aceste actiuni au avut au drept consecinta directa plata, de la bugetul de stat (si nu din fondul de coeziune), catre liderul asocierii careia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022 lei (reprezentand pretul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalitatilor aferente, precum si plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendarii contractului de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov).

De asemenea, mai spun anchetatorii, prin suspendarea si respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executanta a lucrarilor de constructie), care, in acest mod, a beneficiat de inchiderea neconformitatilor si avizarea la plata a situatiilor de lucrari, in conditiile in care supervizorul suspendat constatase deficiente de executie si utilizarea de materiale necorespunzatoare.

Mai mult, prin suspendarea contractului si inlocuirea inginerului FIDIC (a supervizorului) cu incalcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului si nepreluarea documentelor de la supervizorul initial, noul supervizor desemnat a fost pus in imposibilitatea urmaririi lucrarilor, mai spun procurorii.

“Faptul ca dupa suspendarea contractului de supervizare, intr-o perioada scurta au fost gasite solutii pentru inchiderea neconformitatilor si aprobarea la plata a lucrarilor denota ca scopul suspendarii contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontarii unor lucrari neconforme”, se mai arata in comunicatul DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img