vineri, 29 martie, 2024

Fost ministru al sanatatii: Preventia bolilor costa mai putin ca tratarea lor

Distribuie:

Publicat:

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca legea privind preventia se refera strict la acest subiect, subliniind ca preventia bolilor costa mai putin ca tratarea lor.scrie agerpres

“Legea care este subiect de controversa si dezbatere publica este strict pentru preventie. (…) Ca sa avem realizabil un asemenea demers avem nevoie de un cadru formal. Introducem pentru prima oara obligativitatea statului roman sa participe cu fonduri exclusive pentru preventie. (…) Preventia inseamna o viata mai buna, inseamna depistarea riscurilor la timp, inseamna cresterea calitatii vietii, inseamna bani mai putini pentru ca preventia costa mai putin decat tratarea bolilor”, a spus, duminica, Nicolaescu, intr-o conferinta de presa, precizand ca pentru aplicarea acestei legi trebuie sa existe norme de aplicare.

El a indicat ca ar trebui alocati 10% din totalul fondurilor din sanatate pentru programul national de preventie, care inseamna 650-660 de milioane de euro.

Nicolaescu a subliniat ca serviciile de preventie prevazute in lege sunt gratuite si vor fi stabilite de Comisii speciale pe fiecare tip de preventie.

Efectele programului de preventie ar fi vizibile in cinci-zece ani, potrivit lui Nicolaescu. Acesta a spus ca la cinci ani de la inceputul programului de preventie se vor face evaluari si se vor lua masuri de sanctionare, daca va fi cazul. “Oferim in cunostinta de cauza serviciile si omul poate sa refuze in cunostinta de cauza, numai in scris. Omul informat va sti ce opteaza pentru el si este decizia lui. Nu este decizia nimanui sa bage mana in buzunarul cuiva ca sa-i ia bani. Fiecare om va opta pentru modul in care doreste sa participe la programul de preventie”, a afirmat liderul PNL, care a subliniat ca preventia inseamna o viata mai buna.

El a precizat ca asociatiile de pacienti au participat la elaborarea proiectului de lege. De asemenea, Nicolaescu a indicat ca in expunerea de motive a initiativei se dau exemple, punctand ca acestea nu se aplica si nu afecteaza oamenii. Potrivit acestuia, prin programul national de preventie se doreste identificarea riscurilor fiecarui cetatean in parte.

“Scopul este programe nationale pe toate patologiile care sa ne ajute sa imbunatatim starea de sanatate a populatiei si sa micsoram agravarea unor imbolnaviri”, a spus liberalul.

Liderul PNL a afirmat ca exista deschidere pentru modificarea articolului referitor la sanctiuni. “Ati vazut vreo lege in lumea asta care daca nu are o sanctiune se aplica corect?”, a adaugat el.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img