miercuri, 24 aprilie, 2024

Fost preot ortodox, mesaj catre romanii ce merg la moastele sfintilor: „Pupatului unor cadavre ciopartite…”

Distribuie:

Publicat:

Intr-un mesaj postat pe Facebook, un fost preot buzoian, cunoscut in mediul online drept Ion Aion, critica dur bigotismul romanilor, care au ajuns sa venereze moaste ”cum n-a vazut tot Evul Mediu”.

Potrivit informatiabuzaului.ro, reactia acestuia a venit intr-un moment in care opinia publica dezbatea intens fenomenul Arsenie Boca, ”un simplu carismatic” in opinia absolventului de Teologie care a renuntat la haina preoteasca, la inceputul acestui an, pentru a scrie cartea “Spovedania unui preot ateu”.

”Fenomenul cu pricina e binevenit, pentru ca ne ajuta sa intelegem mai usor trecutul: Daca acum, in secolul 21, un simplu carismatic precum A. Boca a putut genera un asemenea cult, mort fiind!, fara sa faca nimic!, oare cu cat mai mult in urma cu 1400 sau 2000 de ani, cand oamenii nu erau nici pe departe la NIVELUL NOSTRU de educatie si de acces la informatii?”, a scris Ion Aion, autorul cartii “Spovedania unui preot ateu”.

Fostul preot ne impartaseste si propria viziune asupra gradului de evolutie la care a ajuns societatea romaneasca, aspect pe care il creioneaza in termeni la fel de duri.

”Dar care e nivelul nostru? Al Romaniei in ansamblul ei? E al unei societati in care, iata, vrajitoarele prospera. In care moastele sunt venerate cum n-a vazut tot Evul Mediu (iar practica asta, a pupatului unor cadavre ciopartite, e una dintre cele mai odioase forme de exprimare a unor aspiratii umane). In care construim cele mai mari catedrale din lume, o alta indeletnicire din Evul amintit, pe cand norvegienii si alti primitivi le-au transformat pe ale lor in biblioteci sau muzee”, scrie Ion Aion.

Sub acest pseudonim se afla fostul preot Ilie Toader, absolvent de Teologie si de Limbi clasice, profesor de greaca veche, doctorand in studii literare si culturale. A slujit la Biserica Banu din Buzau pana cand a ales sa demisioneze ca apoi sa isi mute discursul pe Facebook. Mesajele sale au devenit virale, unii nefiind de acord cu ceea ce posteaza, altii fiind de aceeasi parere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img